Megtámadták a Szevasztopol melletti ukrán légitámaszpontot

2014. március 22., 18:10

Páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek támadták meg szombaton a krími kikötőváros, Szevasztopol tőszomszédságában lévő, eddig még ukrán ellenőrzés alatt álló belbeki légitámaszpontot.

A bázis ukrán parancsnoka, Julij Mamcsur ezredes szerint orosz katonákról van szó, akik közölték vele: "elviszik tárgyalni". A támaszpont kapuját egy páncélozott szállító harcjármű (PSZH) törte át, majd a támadók automata fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek. Még ezt megelőzően, szombat reggel a támaszpont - az egyik utolsó, még ukrán kézen maradt krími katonai bázis - védői ultimátumot kaptak az orosz erőktől: tegyék le a fegyvert vagy megtámadják őket. A behatolás során állítólag egy ukrán megsebesült.

Nem sokkal korábban hasonló eset történt a Krím félsziget nyugati részén fekvő Novofedorivkában: itt szintén orosz vagy oroszbarát erők, mintegy kétszáz ember hatolt be egy légitámaszpontra. Miután betörtek, a támadók bezúzták az ablakokat, miközben azt skandálták, hogy "Oroszország! Oroszország!". A bázison szolgálatot teljesítő ukrán katonák elbarikádozták magukat egy épület belsejében és a tetőről füstgránátokat dobtak a betolakodók felé. A behatolók az ukrán nemzeti zászló helyére az orosz haditengerészet fehér-kék lobogóját vonták fel. Az orosz hadsereg egyik tisztje ezután belépett az épületbe és tárgyalni kezdett az ukrán katonákkal, akiknek végül egy órát adott arra, hogy megadják magukat. Az ultimátum határideje már lejárt, azonban egyelőre nem történt változás.

MTI