EU: Az elnökválasztás eredményét mindenki köteles tiszteletben tartani

2014. május 24., 17:49

Az EBESZ ellenőrei fognak meggyőződni arról, hogy a vasárnapi ukrán elnökválasztás megfelel-e a nemzetközi előírásoknak, és az ő értékelésüket mindenki köteles tiszteletben tartani – áll az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton pénteki közleményében.

A nyilatkozatban Ashton világossá teszi, hogy az Európai Unió a lehető legerőteljesebben támogatja a tiszta, átlátható és szabad választások megtartását Ukrajnában, amely lehetővé teszi, hogy az ukrán nép békés és demokratikus módon döntsön saját jövőjéről. A főképviselő szerint ez jelentős lépés lesz a válság enyhítése, a biztonság és a politikai stabilitás helyreállítása szempontjából.

A közlemény szerint Ashtont „elszomorítja, hogy a választások előtt, csütörtökön 16-an haltak meg a helyzet további destabilizációjára irányuló kísérletek következtében”.

„Az ukrán választópolgárokat nem szabad akadályozni szavazati joguk gyakorlásában. A választási hatóságok számára az egész országban lehetővé kell tenni a választás akadálytalan lebonyolítását, a helyi és nemzetközi megfigyelők számára pedig azt, hogy feladataikat maradéktalanul teljesíthessék” – írja kommünikéjében az Európai Unió külügyi főképviselője.

A héten az ukrán parlament által elfogadott megbékélési és egyetértési megállapodást az EU annak jelének tekinti, hogy minden ukrán arra vágyik, hogy közösen sikerüljön megtalálni a megoldást.

* * *

Oroszország azt akarja, hogy béke legyen Ukrajnában, ezért kész a párbeszédre a vasárnapi ukrán elnökválasztás után létrejövő új hatalmi szervekkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén résztvevők kérdéseire válaszolva.

Az orosz államfő kezdetben kerülte, hogy egyértelmű választ adjon arra, Moszkva el fogja-e ismerni a vasárnapra kitűzött szavazás eredményét. A kérdést az orosz és külföldi üzletemberekből, szakértőkből álló hallgatóság köréből többen egymás után feltették. Vlagyimir Putyin végül úgy fogalmazott, hogy országa kész együttműködni „az új struktúrákkal”, amelyek május 25-e után Ukrajnában kialakulnak. Megjegyezte, hogy jelenleg is együttműködnek a kijevi hatalommal. Azt is közölte, hogy tiszteletben tartják az ukrán nép véleménynyilvánítási akaratát, de hozzátette: „figyelni fogjuk, mi történik”.

Vlagyimir Putyin mindazonáltal megjegyezte, hogy „sokkal okosabb lenne” Ukrajnában népszavazást tartani, új alkotmányt elfogadni, amelynek alapján létre lehet hozni a hatalmi szerveket, megválasztani a parlamentet és az elnököt, ahogy erről februárban Viktor Janukovics (a február 22-én Kijevben megbuktatott ukrán államfő) és az ukrán ellenzék megállapodott.

Moszkva továbbra is az Oroszországba menekült Viktor Janukovicsot ismeri el ukrán elnöknek.

Az orosz államfő kijelentése nem sokkal azt követően hangzott el, hogy Szergej Ivanov, a Kreml adminisztrációjának vezetője ugyancsak a szentpétervári fórumon kijelentette, Oroszország attól függően ismeri el a vasárnapi ukrán elnökválasztás eredményét, hogy az hol és hogyan, milyen eredménnyel zajlik majd le.

Vlagyimir Putyin a fórumon azt is leszögezte, hogy Ukrajnában polgárháború kezdődött, káosz van, és szerinte az ukrajnai elnökválasztás körülményei nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. Az elnök ezzel kapcsolatosan bírálta a Lifenews orosz televízió két munkatársának a kelet-ukrajnai Kramatorszkban való lefogását.

(MTI/Kárpátalja)