A magyar kormány egyértelműen a kárpátaljai magyarság mögött áll

Interjú Wetzel Tamás helyettes államtitkárral

2014. július 17., 07:16 , 705. szám

Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Tiszaújlakon a Turul-ünnepség egyik szónoka volt, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Mindig a kárpátaljai magyarok mögött áll a magyar kormány és Magyarország miniszterelnöke.” Wetzel Tamás – aki helyettes államtitkárrá történő kinevezése előtt az egyszerűsített honosításáért felelős miniszteri biztos volt – Tiszaújlakról Tiszapéterfalvára utazott, ahol megnyitotta a KurucFeszt magyar kulturális fesztivált, megbeszéléseket folytatott a KMKSZ vezetőivel, majd kárpátaljai programja végén válaszolt munkatársunk kérdéseire.

– A kormány szervezeti átalakítása és az Ön kinevezése milyen változásokat hoz a magyar nemzetpolitikában?

– Szerencsére nem történt Magyarországon kormányváltás. Továbbra is Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felügyeli a nemzetpolitikát, kisebb hangsúlyeltolódásokról beszélhetünk mindössze. Államtitkári rangra emelkedett a nemzetpolitika az eddigi helyettes államtitkárságiról, melyet Potápi Árpád államtitkár úr vezet. Ezzel a nemzetpolitika felértékelődött, szerintem sokkal több eredményt értünk el az elmúlt négy évben, mint az előtte lévő húsz évben, ugyanis akkor nagyon sok jó kezdeményezés meghalt, vagy éppen a visszájára fordult. Egy fenntartható fejlődés irányába kell elmozdulni több kompromisszumkészséggel, több aprómunkával. Továbbá fontosnak tartom még, hogy a szimbolikus döntések mellett még több tartalom jelenjen meg a nemzetpolitikánkban. Új elképzelések, új programok meghirdetését tervezzük az ősz folyamán.

– Mostanáig miniszteri biztosként az egyszerűsített honosításáért volt felelős, ami a magyar nemzetpolitika történetének legsikeresebb fejezete, így a jelenlegi megbízatás nem új az ön számára…

– Egyáltalán nem új, nem lehet csak hatósági eljárásként tekinteni az egyszerűsített honosítás ügyére, hisz annyira átfűti a nemzetpolitikai gondolkodás. Szimbolikus tett volt, hogy 2010. május 26-án elsőként fogadta el az Országgyűlés az új állampolgársági törvényt, és nem szabad elfelejteni, hogy nemzeti egységben, 97,7%-os többséggel fogadták el a képviselők. Valóban ez az egyik legsikeresebb programja Magyarország nemzetpolitikájának, eddig 640 ezren kérték a magyar állampolgárságot. Ez egy nagyon fontos dolog, és nyilván folyamatos kapcsolattartást igényelt a határon túli területekkel, az ott működő külképviseletekkel. Együttműködési megállapodásokat írtunk alá több határon túli magyar szervezettel, akiknek a képviselői nagyon sokat segítettek a honosítás folyamatában.

– Az imént a KMKSZ vezetőivel folytatott megbeszélést, melyek azok a prioritások, amelyeket fontosnak tart Kárpátalja esetében?

– A KMKSZ a magyar kormány stratégiai partnere. A magyar kormányzat és Orbán Viktor miniszterelnök úr egyértelműen a kárpátaljai magyarság mögött áll, mindenben igyekszünk támogatni az itt élő magyarságot. Nyilvánvalóan az az érdekünk, hogy Ukrajna független, békés, szabad, demokratikus és az Európai Unió felé törekedő állam legyen. Ukrajnát, ahogy Szerbiát is, minden, az EU felé vezető lépésben támogatjuk, ahogyan tettük ezt Horvátország esetében is a csatlakozásukat megelőzően, ez számunkra össznemzeti, nemzetpolitikai érdek. A KMKSZ-szel pedig sok mindenben együttműködünk, komoly támogatásban részesítjük a kárpátaljai magyarságot érintő ügyeket. Például a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola az elmúlt évben és idén is nem csak működtetési, de nagyon komoly fejlesztési támogatásokat is kapott.

– Lesz-e változtatás az eddigi támogatáspolitikában?

– Nem lesz érdemi változás. Megvizsgáljuk, hogy van-e olyan, ami esetleg hatékonyabban felhasználható, vagy van-e olyan támogatás, amely felett már elszállt az idő. A támogatáspolitikát egyébként időszakonként át kell a kormányzatnak tekinteni, utána pedig egy újratervezési fázis következik. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint több pénzből, strukturáltabban, hatékonyabban szeretnénk a közösség javát szolgáló projektek megvalósításához támogatást nyújtani.

Badó Zsolt