Jubileumi hálaadás Nagyszőlősön

2014. augusztus 5., 13:15

25 évvel ezelőtt érkezett Munkácsra, majd Nagyszőlősre Majnek Antal ferences. Szeptemberben két társa – Radics Dávid és Zatykó László – is követte. Több évtizedes szünet után ők élesztették újjá a kárpátaljai ferences missziót. A püspök a ferences közösségben adott hálát az elmúlt negyedszázadért – tájékoztat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

Július végén a főpásztor két társa is Nagyszőlősre érkezett, és a jelenlegi s az egykori ferencesek, valamint a környékbeli hívek közösen, ünnepélyesen adtak hálát a misszió huszonöt évének kegyelmeiért.

A szentmise elején Bán Jónás plébános köszöntötte a három jubilánst. Mint mondta: amikor ők hárman eljöttek ide, azt sem tudták, mire mondanak igent. Olyan dologba vágtak bele, amit az ember nem tesz meg csak úgy, hiszen bizonytalan és veszélyes volt itt a helyzet. De az Úristen titokzatos módon meghívta őket erre, s ők az Isten barátságából tették, amit tettek.

„Hálát adok értetek, különösen azokért, akik akkor nagyon nagy szeretettel fogadtak minket itt is és a többi helyeinken is. Örülök, hogy László atya és Dávid atya elfogadta Jónás atya meghívását. Velük együtt kezdtük el a munkát. Hegedűs Kolos akkori tartományfőnök kérésére eljöttünk ebbe az ismeretlen világba, ahol nagyon sok és sokszor kellemes meglepetés fogadott minket, sőt azt merném mondani, hogy egyre jobb helyzetbe kerültünk lelkileg, és ezt nektek köszönhetjük. Fogadja el az Úristen a mi hálaadásunkat! – fogalmazott hálaadó beszédében Majnek Antal.

László atya a prédikációban többek között arról beszélt, hogy a ferencesek Kárpátaljára érkezése azoknak a papoknak, híveknek köszönhető, akik vállalták a szenvedést, a börtönt, és hűségesek maradtak, s imáik nyomán megmaradt a hit, és újabb ferences hivatások születtek.

A szentmise végén Dávid atya osztotta meg gondolatait a hívekkel. Elmondta, azt gondolta 25 évvel ezelőtt, azért jön Kárpátaljára frissen szentelt fiatal papként, hogy az Istennek adja életének ezt a szakaszát.

A szentmise végén a hívek hálájuk és szeretetük kifejezéséül egy-egy szál rózsát adtak át három első papjuknak, majd Majnek Antal áldása zárta a szentmisét.

Az ünneplés a templom előtti téren agapéval folytatódott, ahol a jelenlevők kötetlenül beszélgethettek egymással.

A szentmisén a jubilánsok mellett koncelebrált Bán Jónás, Hajas Ámosz és Magyar Gergely, aki a közelmúltig a magyarországi ferences rendtartomány provinciálisa volt, augusztustól pedig Bán Jónást váltja nagyszőlősi plébánosként.

(Magyar Kurír/Kárpátalja)