Találkozott az ukrán és az orosz elnök

2014. augusztus 27., 08:18

Kedden este Minszkben találkozott egymással Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő. A kétoldalú elnöki találkozóra röviddel az orosz– fehérorosz–kazah vámunió államfőinek és Porosenkónak az Európai Bizottság képviselőinek részvételével zajló plenáris tanácskozását követően került sor.

Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy a két elnök most folytat először kétoldalú megbeszélést egymással. A sajtó kiemelten foglalkozott a két elnök kézfogásával. Ukrán médiaforrások megerősítették, hogy Petro Porosenko ukrán elnöknek erősen megváltozott az arckifejezése, amikor kezet nyújtott orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak a csúcstalálkozón, a közös fotózás előtt.

A legfeltűnőbb az volt, írja az MTI, hogy Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét még mosolyogva üdvözölte az ukrán elnök. Orosz kollégájához fordulva azonban hirtelen elkomorodott az arca, és úgy nyújtott neki kezet, egyébként határozottan, egyenesen Putyin szemébe nézve. Ez láthatóan kissé zavarba ejtette az orosz elnököt, akinek a mosoly ráfagyott az arcára. A kézfogás után elfordította fejét, és félrehúzta a száját.

A közösségi portálok látogatói nagy számban kommentálták a két elnök kézfogását. A Twitteren sokan nemtetszésüket fejezték ki, oroszok és ukránok egyaránt.

A Korreszpondent hírportál szemelgetett néhányat a felháborodott bejegyzések közül. „Porosenko kezet fogott Putyinnal. Valahol most dühöngenek a Jevromajdanosok”. „Az orosz világ atyja, Putyin kezet fogott a banderista junta vezérével, Porosenkóval. Az orosz világ sokkos állapotban.” „Porosenko kezet nyújtott Putyinnak. Ez három dolgot jelenthet: A: eladta Ukrajnát, B: elárulta a választókat, C: vége a háborúnak”. „Ez volt a legkisebb, leggyorsabb, leghidegebb, legvéresebb elnöki kézfogás, amit életemben láttam”.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)