Csodasarkok Kárpátaljának

Érdekes játékok, asztali foci, könyvek

2014. december 18., 06:25 , 727. szám
A gyulai iskolások a Csodasarkot „mustrálják”

Anyaországunk nemzeti-konzervatív kormányai részéről immár évek óta nagyfokú figyelem irányul a történelmi Magyarország elrabolt területein élő magyar nemzetrészek, köztük a megannyi veszélynek kitett kárpátaljai magyarság felé. Az idén, decemberben pedig nem egy iskolánk tanulói vehettek, vehetnek át egy sikeres verseny eredményeként megnyert Csodasarkot.

– A miniszterelnöki hivatal nemzetpolitikai államtitkársága éves programjai között 2012-ben hirdettük meg a külhoni magyar óvodák, tavaly a külhoni magyar alsósok, 2014-ben pedig a külhoni magyar felsősök évét, ám a múlt esztendei program olyan sikeres volt, hogy idén is folytattuk, s ennek keretében – az alsósok számára – meghirdettük a Miénk a város! versenyt – tájékoztat Ljubka Katalin, az államtitkárság osztályvezetője. – A verseny során a benne részt vevő gyerekeknek különböző feladatokat kellett megoldaniuk, s a siker érdekében a feladatok megoldásába be kellett vonniuk osztálytársaikat, tanáraikat, szüleiket is, így egész közösségeket sikerült megmozgatnunk. Kárpát-medence szerte 3000 versenyző vett részt a játékban, s a csodasarkokat 50 nyertes, köztük tizenegy kárpátaljai kisdiák veheti, vehette át. S külön öröm, hogy olyan kis iskolák is bekapcsolódtak a versenybe, mint a Gyulai, a Beregsomi vagy a Csongori Általános Iskola, vagy éppen a Kajdanói Vasárnapi Iskola. Megjegyezném: Kárpátalján fő partnerünk a Kárpátalja Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), s a közreműködésükkel szervezzük meg itteni programjainkat.

A nyertesek csodasarkot kapnak, kaptak, mely logikai, illetve kézügyesség-fejlesztő játékokat, asztalifoci-készletet tartalmaz, s kortárs magyar írók művei is helyet kapnak benne. Ljubka Katalin kifejti, az államtitkárság kiemelt területnek tekinti az oktatásügyet, a külhoni, köztük a kárpátaljai magyar oktatási intézmények támogatását, ezért döntöttek úgy, hogy tematikus programokkal is segítik azokat. Tavaly például Kárpátaljára hozták a Csodák palotáját. Emellett a programok a közösségépítés ügyét is szolgálják.

A Miénk a város! verseny kárpátaljai nyertesei közül elsőként december 12-én a nagyszőlősi Ember Dánielnek, a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola 1. b osztályos tanulójának, az 1. b osztálynak és az iskolának adták át a csodasarkot a tanintézet dísztermében. Az ünnepségen Nyibilevics Mónika, a nevelésért felelős igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket, köztük Ljubka Katalin osztályvezetőt, Nagy Petronella beregszászi magyar konzult, Nagy Klárát, a nemzetpolitikai államtitkárság kárpátaljai területi főreferensét, valamint Kész Barnabást, a KMPSZ Nagyszőlősi Járási Szervezetének elnökét. Ljubka Katalin tájékoztatta az egybegyűlteket a verseny céljairól, kárpátaljai vonatkozásairól. Kész Barnabás pedig arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a KMPSZ pályázatait is kísérjék figyelemmel, mert azokat megnyerve is értékes nyereményekben részesülhetnek.

Nagyszőlős után az ugyancsak ugocsai Gyula általános iskolájában adták át a második kárpátaljai Csodasarkot a Miénk a város! verseny itteni nyerteseinek, Hevesi Kincső 1., illetve Fogarasi Fruzsina és Hevesi Tamás 4. osztályos tanulóknak. A tanintézet 1. osztályában sorra került díjátadáson Ljubka Katalin mutatta be röviden a két éve indított programok (külhoni magyar óvodák, külhoni magyar alsósok, külhoni magyar felsősök éve) céljait. A Miénk a város! versenyről szólva pedig megjegyezte, miszerint annak résztvevői osztályuk, iskolájuk javára kamatoztathatták képességeiket, miáltal fejlődhetett közösségi szellemük. Kész Barnabás a KMPSZ pályázatairól beszélt. Roszpopa Katalin iskolaigazgató köszönetet mondott az anyaországnak azért, hogy figyelemmel kíséri és támogatja a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákat.

December 16-án pedig a Beregsomi Általános Iskola igen szép dísztermében elsőként Ködöböcz Attila iskolaigazgató üdvözölte a megjelenteket, köztük Ljubka Katalint, valamint Kovács Andrást, a Nagyberegi Református Líceum magyar nyelv és irodalom szakos tanárát, a KMPSZ Tankönyv- és Taneszköztanácsának elnökét. Ljubka Katalin örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az idei Miénk a város! versenyben Kárpátalja nagyon aktív volt. Elmondta, jövőre is meghirdetik a sikeres versenyt, melyben a múlt évben másfélezer, az idén viszont már háromezer határon túli magyar alsó osztályos tanuló vett részt. Majd a nyerteseknek járó oklevelet adott át Roják Vincének, a Beregsomi Általános Iskola 4. osztályos tanulójának, aki az összes idei versenyző közül – egy másik, határon túli alsóssal együtt – a legmagasabb pontszámot érte el a feladatok megoldása során. Az osztálya pedig egy Csodasarokkal gazdagodott. Ködöböcz Szilvia, a negyedikesek osztályfőnöke kifejtette: a gyermekek szorgalma szüleik kitartó, okos nevelőmunkájára utal. Kovács András ugyancsak üdvözölte a megjelenteket. A 4. osztály kis nebulói pedig néptáncokból, régi gyermekjátékokból és – a karácsony közelségére tekintettel – karácsonyi gyermekdalokból összeállított szép műsorral szereztek kellemes perceket az egybegyűlteknek…

Reméljük, a magyar állam továbbra is segíteni fogja tanintézeteinket, s most is ki fog állni oktatási hálózatunk megőrzéséért, amikor az új ukrán oktatásügyi koncepció – mely szerint legalább 300 tanuló szükséges egy általános iskola, és 500 diák egy középiskola fenntartásához – a magyar tannyelvű iskolák többségének megszüntetésével fenyegeti nemzetrészünket.

Lajos Mihály