Megnyílt Kopriva Attila kárpátaljai festőművész tárlata Budapesten

2015. január 22., 10:47

A magyar kultúra napja

Kopriva Attila kárpátaljai festőművész alkotásait felvonultató tárlat nyílt szerdán a budapesti Forrás Galériában.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a megnyitón elmondta: „a magyar kultúra napja előestéjén olyan kiemelkedő kárpátaljai festőművész alkotásait mutatjuk be, akinek ifjú kora ellenére már megadatott a nemzetközi siker és elismerés, hiszen képei megtalálhatók szerte a világon, magán- és közgyűjteményekben egyaránt”.

Hozzátette: Kopriva Attilát méltán nevezhetjük a magyar kortárs festészet hírnökének.

A művész szavait idézve hangsúlyozta: az alkotómunka olyan, mint egy fa élete, hiszen a gyökeréből táplálkozik, ágaival felfelé törekszik és minden időszakban gyönyörűséget hoz megújuló lombjaival.

A Kárpát-haza Galéria létrehozásával kapcsolatban kiemelte: a kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy a Kárpát-medencei magyar képzőművészet bemutatása révén kitágítsák a horizontot, így újra felfedezhessük az elszakított régiók, az elszakított magyar területek egyetemes magyar művészetének jellegzetességét is.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke kiemelte: ha egységes a nemzet, akkor egységes nemzeti kultúra is van függetlenül attól, hogy mikor, hol és hogyan szabdalták szét a határok a közösség egészét. Mint mondta, Magyarországon komoly igény van a kultúrára, a kortárs művészet megismerésére, ezen belül a festészetnek kiemelt szerepe van.

Wehner Tibor művészettörténész arról szólt, hogy a Munkácsról érkezett Kopriva Attila tárlatán az érdeklődők főként tájképeket láthatnak, amelyeken az emberalak csak mellékszereplő.

A munkák „festőiségükkel, oldott, foltszerű előadásmódjukkal ejthetik rabul” a nézőket. A művészettörténész hangsúlyozta: „a műveken a varázslatos kárpátaljai táj tárul fel előttünk”, amelyet a művész hol enyhe rálátásban szemlél, harmonikus, tág perspektívát nyitó természeti környezetet ábrázolva, hol a horizontot rejtő zárt teret jeleníti meg”. A műveken a természet és az ember világának összhangja, harmóniája mindig megbonthatatlan – fűzte hozzá.

A Legendák földjéről... című tárlatot február 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

(MTI/Kárpátalja)