HUSKROUA projekttalálkozó Beregszászban

2015. március 3., 17:15 , 738. szám

Esélyegyenlőség és munkahelyteremtés, e kiindulópontokkal indult egy európai uniós programsorozat, mely négy országot magába foglaló partnerség által valósul meg.  Ennek kapcsán február 26-án konferenciát tartottak Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Felsőfokú Szakképző Intézetében.  A konferenciára a HUSKROUA országaiból – Magyarországról, Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából – érkeztek résztvevők. Az együttműködési program célja a határon túli együttműködés javítása, régiók közötti kompetenciaközpontok hálózati kiépítése a felnőttképzés és a gazdaság közötti együttműködés érdekében.

Az Európai Unió támogatásával fejlesztéseket és képzéseket tudtak megvalósítani. Ezen belül alap-kompetenciafejlesztést indítottak, rongyszőnyegszövést, felnőttképzési tanácsadást, falusi vendéglátó képzést, valamint elindult a hagyományos roma mesterségek kutatása is.  A program 2014 januárjában indult útjára és 2015 júniusáig tart.
A projekt megvalósításában négy partner vett részt: a Türr István Képző és Kutató Intézet Nyíregyházi Igazgatósága, a Nagykapos és Vidéke Társulás, a szatmárnémeti Unio Traian Vuia Szakképző Intézet, valamint a beregszászi II. RF KMF.
Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke a projekt kapcsán elmondta, hogy bár válságos időket élünk, de amikor a vetés ideje van, akkor igyekeznek elvetni mindazt, amire lehetőség adatik. „Volt egy lehetőség a vetés idejének kihasználására 2012-ben, amikor egy korábban kialakult együttműködési programot európai uniós pályázattá vittünk át. Három pillére van ennek a projektnek, egyrészt egy kutatásból áll, a roma mesterségek kutatásából a különböző régiókban.  A másik: hogyan lehet valami használható szakmát adni azon asszonyoknak, lányoknak, akik kimaradtak a szakképzésből, ez pedig egy falusi vendéglátó képzést jelentett, ezáltal mindenki maga valósíthatja meg önmagát. Valamint a harmadik pillére az eszközfejlesztés, eszközbeszerzés.” Az elnök asszony elmondta, szeretnének egy stabil, de kiszámítható, tervezhető életpályát adni mindazoknak, akik kimaradtak a szakképzésből, valamint azon fiatalok számára, akik ezután választanak majd szakmát.
A konferenciát Váradi Natália, a főiskola felnőttképzési intézetének igazgatója nyitotta meg, majd a partnerszervezetek képviselői bemutatták az eddig megvalósult programjaikat, eredményeiket. Ezt követően a jelenlévők előadásokon vettek részt, majd a délután folyamán négy különböző modulban műhelymunkák következtek, melyeken ki-ki a maga csoportjában megoszthatta szakmai tapasztalatait.
A nap további részében Csizmár Sarolta szakmai tanulmányútra kalauzolta a jelenlévőket Beregszász városában, majd az est hátralévő részében a közös vacsora alkalmával  megismerkedhettek a hagyományos kárpátaljai fogásokkal. A Sodró együttes közreműködésével autentikus táncházzal zárult a nap.
A megvalósuló projekt többrétegű: képzésből, kutatásból áll. Sokrétűsége abban nyilvánul meg, hogy igyekszik a térség adottságaira és lehetőségeire építkezni.  Ennek kapcsán olyan programokból tevődik össze, melyek segítik a benne lévő intézmények és tájegységek jobb együttműködését. Hosszú távú célként pedig növeli a célközönség munkaerő-piaci esélyeit.

Váradi Enikő