Porosenko egy sirokinei EBESZ-poszt létrehozását javasolta

2015. május 1., 11:13

Petro Porosenko ukrán elnök azt javasolta csütörtökön az úgynevezett normandiai négyek telefonos megbeszélésén, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai megfigyelői hozzanak létre állandó posztot a máig harcok sújtotta dél-donyecki Sirokine településen.

Az ukrán államfő hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint a francia és az orosz államfővel, valamint a német kancellárral folytatott megbeszélésen Porosenko azt mondta, hogy a településen az ukrán rendőrség biztosítaná a rendet.

Sirokine közvetlenül a frontvonalon fekszik, a stratégiai fontosságú kikötővárostól, Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre.

A szeptember 12-én Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz, Petro Porosenko ukrán államfő és Angela Merkel német kancellár által kidolgozott, majd Kijev és az oroszbarát szakadárok képviselői által Minszkben aláírt válságrendezési megállapodás idején a település az ukrán fegyveres erők fennhatósága alatt volt. Az utóbbi időben azonban a szakadárok benyomultak a faluba, ahol időről időre heves harcok törnek ki a szemben álló felek között.

A normandiai négyek egyetértett abban, hogy a minszki megállapodás garantálásában központi szereppel bíró EBESZ-misszió tagjai szabadon mozoghassanak és újabb megfigyelő pontokat hozhassanak létre a kelet-ukrajnai frontvonal mentén.

Az EBESZ-megfigyelők jelentéseikben nem egyszer jelezték, hogy a szakadárok nem engedték be őket egyes területekre, ezért nem tudták megerősíteni, hogy a nehézfegyvereket a minszki egyezségnek megfelelően valóban hátrébb vonták-e a frontvonaltól.

Az ukrán elnöki honlapra feltett közlemény szerint állítólag Putyin elnök beleegyezett annak a lehetőségébe, hogy a válság békés rendezése érdekében békefenntartó kontingenst vessenek be a Donyec-medencében. A közleményből azonban erről semmilyen további részlet nem derül ki, és Moszkvában hivatalosan nem erősítették meg ezt a kijevi információt.

Moszkva korábban több alkalommal ajánlotta, hogy saját békefenntartókat küldene Kelet-Ukrajnába, amit viszont Kijev határozottan visszautasított. Az ukrán vezetés azt szeretné, ha ENSZ-felhatalmazással európai uniós rendőrök látnák el a békefenntartói feladatot, mivel így nem lehetne orosz tagja a kontingensnek, mint ahogy jelenleg az EBESZ missziójának van. Kijev ugyanis agresszor államnak tartja Oroszországot, amely finanszírozza, fegyverekkel és katonákkal segíti a szakadárokat, amit viszont Moszkva határozottan tagad.

Az ukrán elnök a megbeszélésen megengedhetetlennek nevezte az állítólagos humanitárius orosz segélykonvojok illegális határátlépéseit a Kijev által nem ellenőrzött, szakadár megszállás alatt lévő ukrán–orosz határszakaszon. Sürgette ugyanakkor, hogy könnyítsék meg a civil lakosoknak szánt ukrán és nemzetközi segélyszállítmányok eljuttatását Donyeck és Luhanszk megyék szakadárok által ellenőrzött részeibe.

Porosenko ismételten felszólította Putyint, hogy eresszék szabadon az Oroszországban fogva tartott Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt.

(MTI/Kárpátalja)