Jön az önkormányzati rendőrség

2015. május 21., 17:00

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa csütörtökön első olvasatban elfogadta az önkormányzati rendőrségről szóló törvénytervezetet – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A jogszabály értelmében a decentralizáció jegyében létrehozandó úgynevezett „municipális őrséget” a helyhatósági szervek hoznák létre, és saját forrásaikból szerelnék fel és finanszíroznák azokat. Ugyancsak helyben döntenének a létrehozandó egységek struktúrájáról és létszámáról is. A municipális őrség egységei nem tartoznának a belügyminisztérium területi szerveinek kötelékébe. A parlament elé került koncepció értelmében a testület társadalmi ellenőrzés alatt állna.

Az önkormányzati rendőrség feladatai közé tartozna egyebek mellett bizonyos közigazgatási szankciók alkalmazása (bírságkivetés); a belügyminisztérium egységeivel együttműködve a közrend biztosítása; a bűnmegelőzés; a közösségi tulajdon védelme; jogi és szociális segítségnyújtás a polgároknak, a helyi önkormányzatoknak, vállalatoknak, intézményeknek és szervezeteknek; közreműködés a helyi önkormányzatok és tisztségviselők döntéseinek végrehajtásában.

(zn.ua/Kárpátalja)