Herascsenko: Kljujev a megszállt területeken át külföldre szökött

2015. június 18., 12:57

Amíg a parlament nem járult hozzá, a hatóságok nem tartóztathatták le Szerhij Kljujev független képviselőt, ezért ő a DNR/LNR területén keresztül egy másik országba távozott – közölte a Legfelsőbb Tanácsban Anton Herascsenko, a Népi Front képviselője június 17-én a sajtónak nyilatkozva.

A honatya szerint, akit az UNIAN hírügynökség is idéz, a mostani helyzet elkerüléséhez a törvényhozásnak azonnal hozzá kellett volna járulnia Kljujev előállításához és letartóztatásához.

„Van azonban egy apróság: képzelje el, hogy ön az a bizonyos Kljujev, és a legfőbb ügyész az előállítását és a letartóztatását kéri a Legfelső Tanácstól. Ugyanakkor az ülés három nap múlva lesz. Mit tesz ön? Autóba ül és elutazik” – mondta Herascsenko.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Viktor Janukovics volt államfőt támogató Régiók Pártja egykori vezető politikusa, Szerhij Kljujev mentelmi jogának visszavonását még június 3-án megszavazta a parlament. A honatyát, aki tagadta bűnösségét, egyebek mellett különösen nagy összegű csalással vádolják. A politikus még aznap megpróbált Bécsbe repülni, ám a boriszpili repülőtéri határőrszolgálat megakadályozta, hogy elhagyja az országot. Miután a Legfőbb Ügyészség szerint beidézték a képviselőt kihallgatásra, de ő nem jelent meg, a múlt héten körözést adtak ki ellene.

Korábban az UNIAN jelentette, Jurij Artyuhov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat elnökhelyettese elmondta, az SZBU azért nem előzte meg Szerhij Kljujev képviselő szökését, mert nem volt jogalapja az őrizetbe vételének.

(unian.ua/Kárpátalja)