Ünnepi rendezvények Tiszaújlakon

Galambkiállítás, koncert és táncház

2015. július 15., 10:18 , 757. szám

A KMKSZ Tiszaújlaki Alap­­szervezete az idén 26. alkalommal megszervezett Turul-ünnepség után ünnepi programokat szervezett a Só­ház udvarán. Délután két órától kezdődött a dísz- és postagalamb-kiállítás, majd felléptek a helyi művészeti iskola tehetséges növendékei, végül a Sodró Együttes adott rövid koncertet, majd szabadtéri táncházat tartott. Közben a helyi futballpályán barátságos mérkőzést játszott egymás ellen a tiszaújlaki és a tiszakeresztúri KMKSZ-alapszervezetek csapata.

A rendezvény kapcsán Ben­cze Rudolf, a KMKSZ Tiszaújlaki Alapszervezetének elnöke elmondta: „A helyi galambászegyesülettel összefogva próbáltuk szebbé tenni ezt az ünnepet. Hadd lássák az emberek, hogy egész Ukrajna-szerte jegyzett galambtenyésztők élnek a településünkön. Egyébként már tavaly is szerveztünk a Turul-ünnepség után itt, a Sóház mögött egy koncertet, az akkori sikerre való tekintettel tettük meg ezt idén is. Sajnos, közbejött a munkácsi tűzharc, ezért a tenyésztők és a koncert fellépői közül sem tudott mindenki eljönni. De reméljük, hogy ennek ellenére is sikerült kellemes perceket okoznunk a tiszaújlakiaknak.”

A galambkiállításra a Nagy­szőlősi és a Beregszászi járásokból harminc tenyésztő sok-sok szép galambbal érkezett. A kiállítás kapcsán Dobai János tiszaújlaki, a megmérettetésen többszörösen díjazott galambtenyésztő tudósítónknak a következőket nyiletkozta: „Negyven éve, hétéves koromtól foglalkozom verseny- és díszgalambokkal. Én ebben nőttem fel, szeretem és csinálom. Az apámtól örököltem ezt a szenvedélyt.

Nagyon szép díszgalambokat láthatunk ma itt, debreceni pergőgalambokat különböző színváltozatokban, pávagalambokat, angol begyeseket, fonákszárnyú begyeseket, parománi begyeseket, parókás galambokat, valamint orosz és ukrán díszgalambfajtákat, például cserkászkij, krimszkij, rosztovi, lentocsnij, vlahorák, moszkvai bukó galambok. Különleges baromfifajtákat is kiállítottak a tenyésztők, például óriás és törpe, fodros cochin, valamint brahma tyúkokat. Szerintem Tiszaújlakon még nem volt ilyen kiállítás, pedig nagyon sok galambász van itt. Főleg postagalambokat tenyésztenek, mert azokkal versenyeznek a fiúk, és nagyon jó eredményeket értek már el Kárpátalján. Nagyon sajnáljuk, hogy a lövöldözés miatt Ungvárról és Munkácsról nem tudtak eljönni azok a tenyésztők, akik ide készültek.”

Végül a hozzáértő zsűri döntése értelmében Bencze Rudolf, átadta a díjazott galambok tenyésztőinek az okleveleket: debreceni egyszínű pergő kategóriában 1. Virág Csaba, 2. Héder Károly, 3. Gyurkó Mihály; debreceni babos és fekete kontra színű pergő kategóriában 1. Harsányi Tibor, 2. Dobai János, 3. Héder Károly; begyesgalamb kategóriában 1. Balázs István, 2. Biláncsuk György, 3. Gyurkó Mihály; pávagalamb kategóriában 1. Balázs István, 2. Dobai János, 3. Dobai János; orosz és ukrán díszgalamb kategóriában 1. Dobai János, 2. Harsányi Tibor, 3. Héder Károly; parókás galamb kategóriában végül nem tudott dönteni a zsűri, így két első helyezettet választott Takács János és Harsányi Tibor személyében.

A futballpályán nagy csatában 6-4-re nyertek a hazaiak a Tisza­keresztúri KMKSZ-alapszervezet csapata ellen.

A galambkiállítást követő kulturális műsorban Kovács Gábor, a Tiszaújlaki Művészeti Iskola idén végzett diákja játszotta el hegedűn Vittorio Monti Csárdását. A művészeti iskola G-style táncegyüttese rábaközi és moldvai táncokat mutatott be, majd egy hastánccal fejezték be fellépésüket.

Sokan voltak kíváncsiak a Sodró Együttes koncertjére is, amely viski táncokat, kalotaszegi lassú és friss csárdást játszott, Balogh Marianna pedig énekelte a sokak számára ismert népdalokat. A táncokat Váradi Enikő és Páva Csaba mutatta be. A szatmári lassú és friss csárdásnál már a közönség tagjai közül is sokan bekapcsolódtak, később tanultak viski és polgári táncokat is.

Badó Zsolt