Hamarosan kereskedőházat nyitnak Ungváron és Beregszászban

2015. július 29., 11:02 , 759. szám

A magyar állam által létrehozott Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. arra törekszik, hogy tevékenységével új piacokat, új lehetőségeket nyisson meg a magyar vállalkozások előtt. Céljuk az is, hogy a magyarországi és külpiaci partnerek egymásra találjanak, valamint a határon túli magyarok által lakott régiókban az ott élő magyar vállalkozások áruit is igyekeznek eljutattni az anyaországi piacra.

Őrhidi László a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke képviselte a legutóbbi egyeztető fórumon Kárpátalját, aki az újonnan megnyitásra kerülő kereskedőházak kapcsán lapunknak elmondta: „Kárpátalján két kereskedőház nyílik, az egyik Ungváron, amely az ukrajnai kereskedelmet fogja szervezni, a másik Beregszászban, amelynek a Kárpátaljával lebonyolítandó kereskedelem elősegítése lesz a feladata. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. célja elősegíteni a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító magyarországi kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését, illetve ugyancsak célja új piacok felkutatása. Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója kérdésemre válaszolva elmondta, amennyiben a Kárpát-medencei magyarlakta régiókban van olyan árutömeg, amely piacképes Magyarországon, akkor annak a magyar piacra juttatásában is segítenek majd. Elsőre bennem felmerült az a lehetőség, hogy évente 100-120 tonna fűszerpaprika-őrlemény terem meg Nagydobronyban, ezt minden bizonnyal el lehetne helyezni a magyar piacon. Ugyanis jelenleg évente kb. 2500-2700 tonnát exportál Magyarország, többnyire Kínából és Mexikóból.

Az említett egyeztetést követően kaptunk egy megkeresést a napoknban, hogy mi és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége mérjük fel, Kárpátalján milyen vállalkozók és cégek rendelkeznek olyan árualappal, különösen a zöldség- és gyümölcstermesztés területén, akik egy kérdőívet kitöltve bekerülhetnének egy regiszterbe, melynek alapján új exportpiacokat találhatnak az érintettek.

dózsa