Porosenko: új típusú szegénység megjelenésével járt a szakadárok elleni harc

2015. szeptember 28., 08:18

Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap New Yorkban, az ENSZ fenntartható fejlődési csúcstalálkozójának utolsó napján felszólalva hangoztatta, hogy hazájának a kelet-ukrajnai szakadárok elleni harc napi mintegy 5 millió dollárjába kerül, amit a fejlődésre tudna fordítani. Ez pedig ezrek számára járt az új típusú szegénység megjelenésével – jelentette az MTI.

Porosenko beszédében leszögezte, hogy béke és szabadság nélkül nem lesz semmiféle fenntartható fejlődés.

„Jelenleg Ukrajnának az orosz agressziónak ellenállva kell megvalósítania a szükséges rendszerszintű reformokat… Az ukrán Krím áruló oroszországi megszállása és a Donyec-medencei agresszió következtében emberek ezreit ölték meg. Kritikus fontosságú infrastruktúrát romboltak le” – hangoztatta egyebek mellett az ukrán államfő az Ukrajinszka Pravda tájékoztatása szerint.

Porosenko hozzátette, Ukrajna a 2014 elején kezdődött harcok miatt „gazdasági potenciáljának mintegy ötödét” vesztette el.

Barack Obama amerikai elnök a csúcstalálkozón sürgette, hogy a világ országai „erőteljes” megállapodást fogadjanak el az év végi párizsi klímacsúcson. Obama az Egyesült Államok nevében kötelezettséget vállalt a világszervezet által frissen elfogadott fenntartható fejlődési célok teljesítésére. Az ehhez való csatlakozásra bátorította a többi országot is, rámutatva, hogy az ambiciózus, 15 évre szóló terv nem valósítható meg nemzetközi összefogás nélkül.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a fórumon a nap folyamán korábban azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok szüntesse meg a Kuba elleni gazdasági embargót, valamint mindazokat a szankciókat, amelyek bevezetésével „megkerülték a Biztonsági Tanácsot”.

A Krím Ukrajnától való tavaly márciusi elcsatolása miatt Washington és az Európai Unió gazdasági büntetőintézkedések sorát vezette be Oroszország ellen.

Lavrov szerint a szankciók az ENSZ Alapokmányának megsértését jelentik, és ellentétben állnak az új fenntarthatósági célokkal, amelyeket szavai szerint Oroszország támogatni fog „a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére” is.

Barack Obama egyébként a tervek szerint hétfőn találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki egy évtizedes kihagyás után vesz részt ismét a világszervezet tanácskozásán.

(MTI/pravda.com.ua/Kárpátalja)