Vonalak, formák, színek…

Holló Katalin grafikusművész kiállítása Ungváron

2016. május 11., 11:53 , 800. szám

Moment címmel nyílt meg a Budapesten élő Holló Katalin grafikusművész kiállítása Ungváron, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban május 4-én. A művésznő a Csap melletti Tiszasalamonban született, az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában tanult kerámia szakon, majd 1972-től közel húsz évig dolgozott keramikusként Budapesten. De már ungvári évei alatt is és azt követően mindig rajzolt. Munkáit Magyarországon már számos helyen megcsodálhatta a közönség, s most első ízben bemutatkozik idehaza, szülőföldjén is.

A művészetéről, a rá jellemző, vonalas technikáról a művésznő a következőket mondta el tudósítónknak: „A rajz maga mindennek az alapja. Én keramikus vagyok, de a rajz mindig erősebb volt nálam. Közel 20 évig foglalkoztam kerámiával, egészen 1986-ig. Rendre nagyobb rendeléseim voltak egy-egy darabból, ami nem biztosította számomra az alkotás örömét. Emiatt áttértem a rajzra. De az az igazság, hogy mindig is rajzoltam, amikor itt tanultam Ungváron, már akkor is vittem magammal mindenhová egy tömböt, amire rajzoltam. A legelső művek között van egy, ami jól mutatja, hogy írókázásból indultam ki. Most is csőtollal rajzolom szinte az összes rajzomat. Először fűszálból csináltam magamnak írókát, amivel papírra rajzoltam, mert a szalma, amivel régen írókázták az emberek a népi kerámiát, az nagyon vastag. Végül így jött a csőtoll.

A kiállításhoz írt ismertetőmben is megemlítettem ungvári tanáraimat, mestereimet: elsősorban Duncsák Attilát, valamint Medveczky Editkét és Harry Csuvalovot, akiknek nagyon sokat köszönhetek.

Az Ungvári Iparművészeti Szakiskola befejezése után két évig itthon dolgoztam egy reklámcégnél és egy építészeti irodában is belső tervezőként. 1972-ben férjhez mentem, azóta Budapesten élek.”

A kiállításmegnyitón Erfán Ferenc, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy Holló Katalin kiállítása kivételes esztétikai élmény, nagyon sok mondanivalóval. Hangsúlyozta, hogy fontos bemutatni azon alkotók munkásságát is, akik Ungvárról indultak, de a művészetük máshol teljesedett ki.

A művésznő munkáit Kopriva Attila festőművész, a művészettörténet kandidátusa értékelte, kiemelve, hogy egyszerű eszközökkel próbál nagyon mély filozófiai gondolatokat megmutatni. „Érdekes, hogy nála a vonal, a textúra és a ritmus dominál, ami által olyan érdekes kompozíciók jönnek létre, amelyek egyszerűek, de mégis nagy hatást gyakorolnak a szemlélőre. A művész a csőtollal virtuóz szinten azt csinál, amit akar, és a legbonyolultabb kompozíciót is könnyeden meg tudja oldani. A művek olyan harmóniát sugároznak, amelyek a szépségükön túl egyértelműen jelzik, hogy a művésznő nagyon profi szinten tudja ezt a műfajt.”

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő elmondta, hogy Holló Katalin művészetét családtagjai révén régóta ismeri: „A legutóbbi budapesti tárlaton fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy szervezzünk számára egy kiállítást Ungváron, abban a városban, ahová az ifjúsága köti. Van egy grafikája itt a kiállításon, amelynek A meghatározó gyermekkor a címe, mely mutatja, hogy minden ember, minden művész számára az, ami vele gyermekkorában, ifjúságában történik, az meghatározó, és kihat egész további életére, művészetére.”

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője kiemelte: „Bárhová is vet bennünket a sors, fontos az, hogy a hidakat magunk mögött ne égessük fel. S attól, hogy valaki nem itthon válik naggyá, attól még segítheti az itthoniakat ilyen gyönyörű kiállítással…” Majd felajánlotta a művésznőnek, hogy a kiállítását mutassa be a beregszászi főiskolán is.

Holló Katalin végül meghatottan mondott köszönetet a megjelenteknek. Alkotásai kapcsán elmondta: „Az élet dolgai adják a fő motívumait a rajzaimnak. A kiállításon látható munkák címeiből is látható, hogy ezek a művek az engem gyerekkoromtól ért benyomásokat tükrözik vissza. De sok esetben a versekből, az irodalomból is merítek; akár egy négysoros vers is megkapó erővel bír, és az én rajzaim is csak pillanatok.”

dózsa