The Wall Street Journal: Az EU elhalaszthatja a vízummentesség megadását Ukrajnának

2016. június 10., 16:02

Szeptemberre halaszthatják a vízummentesség megadását az Európai Unió országaiba utazó ukrán, grúz és koszovói polgárok számára – jelentette az UNIAN hírügynökség a The Wall Street Journal információi alapján.

Az amerikai lap szerint az EU egyes tagországai újabb aggodalmaiknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a három kelet-európai ország polgárainak szabad beutazást biztosítsanak, ezért követelik, hogy a döntést legalább szeptemberig halasszák el ez ügyben. Németország például a grúz szervezett bűnözői csoportok miatt aggódik, míg Franciaország azért, mert a vízummentességgel újabb biztonsági kockázatok merülhetnek fel, miközben terrorista cselekményektől tartanak az országban.

Az UNIAN ezzel összefüggésben emlékeztet, hogy az Európai Unióban kidolgozzák a vízummentesség felfüggesztésének új és megerősített mechanizmusát valamennyi olyan országra vonatkozóan, amelyekkel erről a kedvezményes elbánásról az EU megállapodik. Frans Timmermans, az Európai Unió Bizottságának jelenlegi alelnöke, valamint bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztosa korábban közölte: az új szabályozással az Európai Bizottság jogot nyerne önállóan kezdeményezni a felfüggesztési mechanizmus beindítását. Az EB-nek a felfüggesztési mechanizmusra vonatkozó indítványát jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is.

(unian.ua/Kárpátalja)