Ha a volt férj eltitkolja a jövedelmét

2016. június 15., 10:06 , 805. szám

„A volt férjemtől havi 310 hrivnya tartásdíjat kapok kiskorú gyermekünk után. Keresetet nyújtottam be a bíróságon, hogy kötelezzék egy a jelenleginél nagyobb, fix összeg megfizetésére közös gyermekünk apját. Az alperes azonban igazolást nyújtott be a bírónak, miszerint egy kávézóban dolgozik őrként, ahol 1250 hrivnya a havi fizetése. Ugyanakkor tudom, hogy külföldön dolgozik idénymunkásként, vagyis a bemutatott igazolás bizonyosan hamis. Mit tehetek? Segíthet például, ha kezdeményezem, hogy a határőrszolgálat tájékoztassa a bíróságot arról, mennyit tartózkodik a gyermekem apja külföldön?”

– A legkézenfekvőbb az volna, ha ügyvédet fogadna, aki információért fordulhat a nyugdíjalaphoz és az adóhivatalhoz – vagy a bírónál kezdeményezheti ugyanezt –, hogy kiderüljön, fizeti-e az állítólagos munkáltatója a volt férje után az adókat és illetékeket. Amennyiben a cég nem fizet, az annak a bizonyítéka lesz, hogy a bemutatott munkahelyi igazolás hamis, és a gyermeke apjára büntetőjogi felelősségre vonás vár.

A határőrszolgálat megkeresését ebben az esetben nem tartanám célszerűnek, mivel csak arra vonatkozóan kaphat információt, hogy a volt férje elhagyta az országot vagy sem, arról viszont nem, hogy mivel foglalkozott külföldön. Más szóval, nem tudja bizonyítani ezáltal, hogy munkát vállalt a határon túl, holott az ön ügyében ez lenne a lényeges.

Amennyiben a volt férje alkalmazásban áll külföldön egy cégnél, s Ukrajnának van együttműködési megállapodása az adott országgal polgári ügyekben, elméletileg meg lehet kísérelni információt kérni az ottani jövedelmére vonatkozóan az adott állam ukrajnai külképviseletén keresztül. Ez azonban egy bonyolult, idő- és költségigényes folyamat, amelyet nem minden esetben célszerű felvállalni.

hk