CINS-adatbázis: Közel kétezer tisztségviselő ellen folyt eljárás, vajdasági magyarok is vannak köztük

2016. július 13., 10:46 , 809. szám

A Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) közzétett egy nyilvántartást azokról az eljárásokról, amelyeket a korrupcióellenes ügynökség az elmúlt hat évben indított szerbiai, köztük vajdasági magyar tisztségviselők ellen.

Az adatbázisban közel ötven vajdasági magyar személyt is fel lehet fedezni, akik fontos pozíciót töltenek, illetve töltöttek be. Főleg azért vizsgálódtak ellenük, mert elmulasztották idejében átadni vagyonnyilatkozatukat, de van, aki azért került a figyelem központjába, mert lelkiismeretlenül végezte munkáját, vagy pozíciójával egy időben más munkát, illetve tevékenységet is végzett, esetleg nem jelentette be pozíciójának hatályba lépését, illetve megszűnését.

Jelenleg a korrupcióellenes ügynökség az új összetételű köztársasági parlament 250 képviselője közül 51 ellen folytatott eljárást be nem jelentett tulajdon, bevétel vagy tisztség miatt. A CINS most közzétette a teljes adatbázist.

Az ügynökség 2010 és 2016 eleje között egyébként mintegy kétezer eljárást indított tisztségviselők ellen, akik között vannak képviselők, miniszterek, államtitkárok, nagykövetek, polgármesterek, községi képviselők, közvállalatok igazgatói, dékánok stb.

Az adatbázisban szereplő tisztségviselők ellen szabálysértési vagy bűnvádi feljelentést tettek, illetve vannak olyanok is, akik szerepelnek ugyan a listán, de feljelentés nincs feltüntetve a nevük mellett. Ilyen például Nyilas Leonov Anita is, aki ellen az adatbázis szerint a magyarkanizsai Diszpécser Kft. igazgatójaként vizsgálódtak 2014-ben vagyonnyilatkozatának nem időben történt átadása miatt.

A listán szerepel többek között Fremond Árpád és Kovács Elvira is, akik mindketten a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselői a szkupstinában. Fremond Árpád ellen 2013-ban tettek szabálysértési feljelentést, mert nem nyújtotta be időben vagyonnyilatkozatát. Az adatbázis szerint Fremond pénzbüntetést kapott. Kovács Elvira ellen szintén 2013-ban tettek szabálysértési feljelentést ugyanazon okból, mint képviselőtársa esetében, azonban Kovács csak figyelmeztetést kapott.

Sándor József és Kismarton Ottó ellen köztársasági parlamenti képviselőként 2013-ban tettek szabálysértési feljelentést. Szintén elmulasztották időben átadni vagyonnyilatkozatukat.

Az adatbázisban szerepelnek vajdasági parlamenti képviselők is. Szöllössy Gyöngyi ellen 2015-ben vizsgálódtak, mert nem adta át idejében vagyonnyilatkozatát, de neve mellett se szabálysértési, de bűnvádi feljelentés nem szerepel. Bíró Istvánnal ugyanez a helyzet, ahogy Tóbiás Józseffel és Szántó Róberttel is. A tartományi képviselőház jelenlegi összetételében egyikük sem szerepel.

(Vajma.info/r.sz.)