Tiltakozás a hivatalnokok vagyonnyilatkozatainak esetleges titkosítása ellen

2016. október 3., 14:17

Civil aktivisták tüntetnek október 3-án Ukrajna Legfelső Tanácsa előtt, követelve a honatyáktól, hogy ne szabotálják a korrupció elleni harcot – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Cseszno (Tisztességesen) civil mozgalom Twitter-bejegyzésére hivatkozva.

A tüntetők azt követelik, hogy a parlamentben ne iktassák Ihor Hrinyiv, a nagyobbik kormánypárt, a Petro Porosenko elnököt támogató BPP frakcióvezetője által benyújtott törvénytervezetet, amely titkosítaná a hivatalnokok vagyonára és ajándékaira vonatkozó információkat.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Ihor Hrinyiv a korrupció-megelőzési törvény módosítását javasolja szeptember 29-én benyújtott indítványában oly módon, hogy a jövőben ne legyenek hozzáférhetők a nyilvánosság számára a hivatalnokok vagyonnyilatkozatainak adatai.

Hrinyiv a portálnak elmondta, a törvénytervezetnek rendeznie kell az ingó és ingatlan vagyonra, valamint a készpénzeszközökre vonatkozó információkhoz való hozzáférés kérdését.

Ezen kívül a képviselő jelezte, hogy indítványában javasolja, töröljék el a büntetőjogi felelősségre vonást a vagyonnyilatkozat kitöltése során elkövetett hibákért.

A törvénytervezet értelmében a hivatalnokok által kapott ajándékokra vonatkozó információkat is zárolnák.

Ugyanakkor Anasztaszija Krasznosziljszka, a Korrupcióellenes Központ szakértője szerint a szóban forgó törvénytervezet a hivatalnokok vagyonának elrejtésére irányul.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)