Merényletet követtek el egy szakadár parancsnok ellen

2016. október 17., 08:19

A Motorola hívójelű Arszen Pavlovnak, a „DNR” szakadár köztársaság egyik katonai parancsnokának halálát az orosz Interfax hírügynökség nyomán az Ukrajinszka Pravda jelentette vasárnap este.

„Az előzetes információk szerint házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe annak az épületnek a liftjében, amelyben Pavlov lakott” – áll a jelentésben.

A Interfax saját forrására hivatkozva közölte, a szakadár parancsnok belehalt a robbanás okozta sérüléseibe. A forrás úgy tudja, a merénylettel egy ukrán diverzánscsoportot gyanúsítanak, elfogásukra hajtóvadászatot indítottak.

A kp.ru úgy tudja, a robbanószerkezetet a felvonó kötelére erősítették. Egyes hírek szerint Pavlov testőre is életét vesztette a merényletben. A nyolcemeletes lakóépületet éjjel-nappal fegyveresek őrizték.

Az Interfaxnak a „DNR” védelmi minisztériumában szintén megerősítették Pavlov halálát.

Denisz Pusilin, a „DNR népi tanácsának” elnöke terrorista cselekménynek minősítette Motorola meggyilkolását, szerinte „Kijev ezzel a gyilkossággal igyekszik bizonytalanná tenni a helyzetet a DNR-ben”.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban is érkeztek már hírek Motorola elleni merényletekről, sőt a haláláról is. Idén nyáron Olekszandr Zaharcsenko, a „DNR” vezére elismerte, hogy az egyik donyecki robbantás Motorola ellen végrehajtott merénylet volt.

Motorola a Szparta zászlóaljként ismert szakadár fegyveres alakulat parancsnoka volt. A parancsnok állítólag kijelentette, kivégzett 15 fogságba esett ukrán katonát. Az Amnesty International a Motorola által elismert kivégzések kivizsgálására szólított fel.

Tavaly Ukrajna kezdeményezte az Interpolnál, hogy adjanak ki körözést az orosz fegyveres ellen, ám a kérést elutasították. Motorola szerepel az Európai Unió szankciós listáján is.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)