Az orvosok javasolják az influenza elleni oltást, ám vakcina még nincs

2016. október 18., 15:19

Van még rá időnk, hogy beoltassuk magukat influenza ellen, de az oltóanyagra egyelőre várni kell – írja a mukachevo.net a TSZN összeállítása nyomán.

A portál szerint Ukrajnában ezen a télen az influenza Brisbane, Hong Kong és az inkább sertésinfluenzaként ismert California törzseinek felbukkanására lehet számítani. Az utóbbi különösen veszélyes, mivel szövődményeként tüdőgyulladás léphet fel, amelyet nehéz gyógyítani.

A portál emlékeztet, hogy 2009–2010 telén több mint ezren (1128) haltak meg Ukrajnában sertésinfluenzától, 2015–2016-ban pedig 391 áldozata volt a járványnak, köztük fiatalemberek és várandós nők is.

Az Egészségügyi Minisztérium és a szakemberek felhívják a figyelmet az oltás fontosságára, emlékeztetve, hogy a tavalyi áldozatok egyike sem lett beoltva. Ugyanakkor egyelőre sem az állami, sem a magánkórházakban nincs még vakcina. A szakhatóságok közlése szerint folyik az oltóanyagok ellenőrzése, és azt ígérik, október 24-ére végeznek az első készítmény bevizsgálásával.

A forgalmazók várhatóan a mutatkozó keresletnek megfelelően rendelnek majd az oltóanyagokból, ám hogy ez mire lesz elég, azt senki nem tudja megjósolni. Az elmúlt évben mintegy 150 ezren olttatták be magukat influenza ellen Ukrajnába, ami egy 42 milliós országban nagyon kevés. A készítmények ára a tavalyi árakból kiindulva várhatóan 250 hrivnya körül alakul majd.

Jelenleg még nincs járványveszély a megyében, influenzás megbetegedéseket egyelőre nem jelentettek, ugyanakkor az évszaknak megfelelően nő az akut légúti vírusfertőzéssel orvoshoz fordulók száma. A Holosz Karpat információi szerint Nagyszőlősön egy Lembergből (Lvivből) hazatérő diákot a sertésinfluenzára emlékeztető tünetekkel kezeltek, ám a járási kórházban cáfolták a hírt.

(mukachevo.net/goloskarpat.info/Kárpátalja)