Hug: három napon belül négyezerszer sértették meg a tűzszünetet a Donyec-medencében

2016. november 11., 16:23

Csupán három nap alatt több mint négyezer tűzszünetsértést regisztrált az EBESZ – közölte Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Különleges Megfigyelő Missziójának (SMM) helyettes vezetője kijevi sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrajinszka Pravda számolt be pénteken.

„A biztonsági helyzet a demarkációs vonal mentén Ukrajna keleti részén továbbra is instabil. Az utóbbi néhány napban az SMM megfigyelői heves harcok szemtanúi voltak a forró pontokon a Donyec medence egész területén” – közölte.

„Az elmúlt héten összességében közel hétezer tűzszünetsértést regisztráltunk. E héten szerdáig a rögzített tűzszünetsértések száma felülmúlta ezt az arányt. A rögzített tűzszünetsértések száma csupán hétfőtől szerdáig meghaladta a négyezret” – tette hozzá Hug. 

Elmondása szerint az elmúlt hét folyamán a rakéta-sorozatvetőkből, aknavetőkből és ágyúkból leadott lövések okozta robbanások száma körülbelül 50 százalékkal nőtt az előző héthez viszonyítva.

Hug szavai szerint múlt héten három estén át, péntektől vasárnapig a kamerájuk Sirokinénél rakéta-sorozatvetőkből leadott lövéseket észlelt. „Az SMM összesen 140 rakéta-sorozatvetőből kilőtt rakétát észlelt a Mariupoltól északkeletre fekvő térségekben az elmúlt héten” – közölte.

Elmondása szerint Luhanszk megyében a megfigyelők szintén hallották rakéta-sorozatvetőkből leadott lövések hangját. Jelezte, komolyan kiéleződött a helyet Debalcevénél.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)