Kormányzati támogatás Kárpátaljának

2016. november 11., 13:50

„Ha a kelet-ukrajnai konfliktus súlyosbodna, vagy télen tartósan rendkívül hidegre fordulna az időjárás, akkor a kormány, az önkormányzatok, a civil szervezetek, az egyházak és a lakosság is minden támogatást megadnak Kárpátaljának, ahogy tették ezt tavaly is” – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János hozzátette: a segítség nemcsak a magyarokat érintette és érintené, hanem minden helyi lakost. Jelezte, hogy most is több program fut, és közben elindult az Egán Ede-terv, a kárpátaljai magyarság gazdaságfejlesztési stratégiai tervének megvalósítása. Az első nyertes pályázókkal már megkötötték a szerződéseket.

A politikus a kárpátaljai helyzetet értékelve elmondta: a gazdasági környezet semmit nem javult, hasonló, mint az elmúlt évben, években, Kelet-Ukrajnában elhúzódó, befagyott konfliktusról beszélhetünk.

Potápi Árpád János kitért arra is, hogy Magyarország és Ukrajna viszonya rendeződni látszik. „E hónap végén kétnapos látogatást tesz Magyarországon az ukrán miniszterelnök, és nemcsak Budapestre, hanem a Kárpátaljával határos területekre is elmegy. A program összeállítása folyik. Reméljük, hogy a két ország kormányfőjének tárgyalásán a kárpátaljai magyarság helyzetét érintő problémák is terítékre kerülnek majd, és sikerül a kérdéseket tisztázni” – mutatott rá a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A politikus nem tekinti kedvező előjelnek, hogy Ukrajnában jelentősen módosítani akarják az oktatási törvényt, és meg akarják szüntetni a tisztán egynyelvű oktatási struktúrát. „Ahol eddig magyar nyelvterületen két tannyelvű oktatási rendszert vezettek be, az mindig rohamos nyelv- és identitásvesztéshez vezetett. Ezért ezt az elképzelést mereven elutasítjuk” – fogalmazott.

Az államtitkár a napokban beszélt a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) idei, november végi, december elejei üléseinek napirendjéről is. Közölte, hogy a diaszpóratanács ülésén döntenének a diaszpórastratégiáról is. Ez négy fő fejlesztési irányt határozna meg: az oktatás fejlesztése mellett tartalmazza a Magyar Emigrációs és Diaszpóraközpont létrehozását, a gazdasági kapcsolatok erősítését a külhoniak és az anyaország között, valamint a diaszpóra diplomáciai eszközeinek erőteljesebb hasznosítását. A Máért fő napirendi pontja a következő tematikus év lesz, amelynek központjában a külhoni magyar családi vállalkozások támogatása áll. Az egész évre egymilliárd forint áll majd rendelkezésre.

(magyaridok.hu/VV)