A NKREKP felfüggesztette a gázcsatlakozási díj bevezetésére vonatkozó határozatát

2017. április 5., 19:05 , 847. szám

Az energetikai szféra és a közüzemi díjak állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKP) március 28-án döntött a gázellátási rendszerhez történő csatlakozásért fizetendő díj bevezetéséről. Az intézkedés komoly tiltakozást váltott ki országszerte.

A határozat értelmében a díjat a fogyasztóknak április 1-jétől havonta egy fix összegben kell megfizetniük, függetlenül az elfogyasztott gázmennyiségtől. A fizetendő összeget a fogyasztó csatlakozási „teljesítménye” alapján (a gázóra típusától, áteresztőképességétől függően) állapítják meg. Befolyással lehet a fizetendő összegre az is, hogy a fogyasztó főzéshez használja a gázt, avagy gázkazánnal rendelkezik.

Az intézkedés lényege, hogy a bizottság döntése értelmében április 1-jétől új módon számítják ki, és külön számlázzák a gáz, valamint a szállításával, illetve a fogyasztók közötti elosztásával összefüggő költségeket. Mindenekelőtt kiszámítják a gáz mint árucikk árát: a beszerzési ár 4,942 hrivnya köbméterenként, ehhez adódik hozzá a gázszolgáltató vállalat 3,2%-ban maximált kereskedelmi árrése, plusz az áfa. Így a gáz fogyasztói ára összességében legfeljebb 6,12 hrivnyát tehet ki köbméterenként a jelenlegi 6,879 helyett. Mostanáig a gáz árának részét képezték a gázszállításért felelős Ukrtranszhaznak az országos és a helyi gázszállító, illetve -elosztó rendszerek fenntartásával összefüggő kiadásai, melyek a teljes gázár 23%-át tették ki. A jövőben ezt az utóbbi árhányadot kell megfizetnünk külön csatlakozási díjként.

A NKREKP érvelése szerint a gázár összetevőinek különválasztására az árképzés átláthatóságának biztosítása végett van szükség. Mint állítják, a mostani intézkedéssel mindössze annyi változott, hogy mostantól a gázszállító rendszer fenntartásának költségei önálló tételként, az adott fogyasztóra kiszámítva jelennek meg. A hivatal szerint hasonló rendszer működik Európában is, így ukrajnai bevezetésétől azt várják, hogy versenyhelyzetet teremt a gázpiacon.

Bár időközben elmúlt április 1-je, a gázszolgáltatók lapzártánkig nem tették közzé a csatlakozási díjra vonatkozó pontos kalkulációikat, csupán a kiszámításához alkalmazott képletet hozták nyilvánosságra. Kezdetben a NKREKP képviselői még azt állították, hogy az új rendszer éves szinten 4%-kal fogja csökkenteni a lakossági kiadásokat, a sajtó és a szakértők azonban hamar kiszámították, hogy valójában a lakosság közel felének az eddigieknél többet kell majd fizetnie. Mindenekelőtt azok kerülhetnek hátrányos helyzetbe, akiknek nincs gázórájuk, vagyis átalánydíjat fizetnek, illetve azoknak is nagyobb számlára kell felkészülniük, akik a főzéshez is gázt használnak. Ez a két kategória teszi ki Ukrajnában a lakossági fogyasztók közel 40%-át. További rossz hír, hogy a közüzemi díjak törlesztésére igénybe vehető szubvenció csak a tulajdonképpeni gázárra terjedne ki, a csatlakozási díjra nem.

A világhálón az alkalmazott gázórától, a csatlakoztatott gázüzemű készülékektől függően számos táblázat jelent meg az egyes megyei gázszolgáltató cégek várható díjszabásairól. Ezeket bonyolultságuk miatt e helyt nincs mód ismertetni, ám közös vonásuk, hogy minden számítás szerint előreláthatóan Kárpátalján nő majd legnagyobb mértékben a gáz ára a lakossági fogyasztók számára országos viszonylatban.

A csatlakozási díj pillanatok alatt olyan mérvű ellenszenvet váltott ki a lakosság és a politikusok körében, hogy a jelenségre az ország vezetőinek is reagálniuk kellett. Kezdetben a kormány részéről még csupán azzal az ígérettel igyekeztek csillapítani a kedélyeket, hogy beavatkozást helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a lakosságnak április 1-jétől többet kell majd fizetnie a gázért, mint korábban. Kedden azonban Petro Porosenko elnök már a csatlakozási díj bevezetésére vonatkozó határozat felfüggesztését követelte.

„Az emberekkel folytatott párbeszéd nélkül nem lehet ilyen határozatokat hozni” – idézi az államfőt sajtószolgálata.

„A jelzett határozat hatályát fel kell függeszteni! A kormányhoz és az NKREKP-hez fordulok, dolgozzanak ki olyan egyeztetett határozatot, amely nem idézné elő a tarifák emelkedését, illetve kiterjesztené a szubvenciót minden típusú kifizetésre mindenki számára, aki azt igényli” – jelezte Porosenko.

Nem sokkal később a NKREKP bejelentette, hogy felfüggeszti ominózus határozatát. A kérdést előreláthatóan április tizedikén fogja újra tárgyalni a testület abból a célból, hogy az intézkedés bevezetése ne vezessen a gáz fogyasztói árának növekedéséhez.

ntk