Telefonon beszélt egymással az ukrán elnök és az amerikai külügyminiszter

2017. április 24., 08:26

Petro Porosenko ukrán elnök és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter vasárnapi megbeszélésén szóba került az amerikai külügyek irányítójának közelmúltbeli moszkvai látogatása, az ukrajnai reformok kérdése, az EBESZ-megfigyelőket ért incidens, valamint a minszki megállapodások teljesítése – derül ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának közleményéből, amelyet az Ukrinform ismertet.

„Tillerson külügyminiszter felhívta ma telefonon Petro Porosenko elnököt, hogy megvitassák közelmúltbeli moszkvai útját, s üzenetét az oroszországi vezetésnek, miszerint bár az Egyesült Államok érdekelt kapcsolataik javításában Oroszországgal, az Oroszországi Föderáció kelet-ukrajnai tevékenysége változatlanul akadálya ennek” – olvasható a dokumentumban.

A külügyminiszter ugyanakkor „hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Ukrajna további haladást érjen el a reformok kérdéseiben és a korrupció elleni küzdelemben”.

A felek ezenkívül megvitatták az Európai Biztonsági Szervezet Speciális Megfigyelő Missziójának (EBESZ SMM) vasárnapi incidensét, amely a misszió egy amerikai állampolgárságú tagjának életét követelte. Hangsúlyozták, „ez a tragikus incidens aláhúzza valamennyi fél, különösen az Oroszország által ellenőrzött szakadár erők számára annak fontosságát, hogy haladéktalanul teljesítsék a minszki megállapodások keretében vállalt kötelezettségeiket”.

Rex Tillerson megerősítette az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, s arról biztosította beszélgetőtársát, hogy „az Oroszországi Föderáció elleni szankciók hatályban maradnak mindaddig, amíg Oroszország vissza nem adja Ukrajnának a Krím félsziget feletti ellenőrzést, s nem teljesíti teljes egészében a minszki megállapodások szerinti kötelezettségeit”.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)