Több mint kétezer civil megfigyelő dolgozott Kárpátalján a választás első fordulójában

2019. április 11., 11:53

Kárpátalja hat választókerületében a választás első fordulója előtt, illetve március 31-én, a szavazás napján 2 293 hivatalos megfigyelő dolgozhatott 19 olyan civil szervezet képviseletében, amelyek számára a Központi Választási Bizottság (CVK) előzetesen engedélyezte, hogy megfigyelőket regisztráljanak – jelentette a Zakarpattya Online.

A CVK weboldalán elérhető adatok értelmében Kárpátalján a legtöbb megfigyelőt, szám szerint 796 főt a Szolidáris Ifjúság Országos Civil Szervezet regisztrálta.

A Zakarpattya Online emlékeztet, hogy a választások előtt a 69. számú, Munkács központú választókerületben fennakadás történt a megfigyelői igazolványok kiadásában, mivel nem állt rendelkezésre a szükséges mennyiségű üres nyomtatvány, azonban a problémát sikerült operatívan megoldani. A portál megjegyzi, hogy ugyanazokat a személyeket egyidejűleg akár valamennyi kárpátaljai választókerületben regisztrálhatták megfigyelőkként a civil szervezetek.

A 2018. december 31-én kezdődött, s 2019. január 29-ig tartó regisztrációs időszak alatt 152 civil szervezet kért engedélyt a CVK-tól arra, hogy hivatalos megfigyelőket küldhessen az elnökválasztásra. Ezek közül 139 meg is kapta a testület hozzájárulását.

Tetyana Juzvjak, az OPORA Civil Hálózat jogi tanácsadója jelezte, a CVK engedélyével rendelkező szervezeteknek április 15-ig van módjuk újabb megfigyelőket regisztrálni a választókerületekben. Ugyanakkor a március 31., azaz a választás első fordulója előtt regisztrált személyek megőrzik megfigyelői státuszukat a második fordulóra is.

Ukrajnában hivatalos megfigyelőket delegálhatnak az elnökválasztásra az elnökjelöltek, a jelölteket állító pártok, valamint a CVK által regisztrált civil szervezetek is. Ezenkívül külföldi országok és nemzetközi szervezetek szintén küldhetnek megfigyelőket.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)