Győzelem napja: 700 ezer résztvevő, két eljárás garázdaságért

2019. május 10., 09:48

Ukrajnában közel 700 ezren vettek részt a második világháborúban a nácizmus fölött aratott győzelem napján rendezett ünnepségeken, a megemlékezések békésen zajlottak – jelentette az UNIAN hírügynökség Jaroszlav Trakalóra, a nemzeti rendőrség kommunikációs főosztályának vezetőjére hivatkozva.

Trakalo emlékeztetett, hogy a rendezvényeken közel 22 ezer rendőr és nemzeti gárdista felügyelt a közrendre. Közölte, Ukrajna-szerte mindössze 33 bejelentés érkezett „tiltott szimbólumok” használatáról az ünnepségeken. A legtöbb ilyen esetet Dnyipropetrovszk (7), Mikolajiv (5), Odessza (3) megyékből és Kijevből (6) jelentették. Tizenhárom esetben a bejelentések a „György-szalag” használatára vonatkoztak Ukrajna egy sor megyéjében. A tájékoztatás értelmében 15 esetben használtak tiltott szovjet szimbólumokat – vörös zászlókat, sarló és kalapács ábrázolását. Dnyipropetrovszk megyéből és Kijevből 5-5 ilyen esetet jelentettek.

A hatóságok 13 esetben vettek fel közigazgatási jegyzőkönyvet a Közigazgatási jogsértési törvénykönyv 1733. cikkelye alapján szabálysértésért. A szabálysértést elkövetők 850 és 2550 hrivnya közötti bírságra számíthatnak. Két esetben indult büntetőeljárás kommunista és náci szimbólumok készítése és terjesztése miatt. Csoportosan elkövetett garázdaság címén indult büntetőeljárás a Krivij Rih és Dnyipro közötti országúton történtek miatt, ahol kb. tízen kövekkel dobáltak meg két autóbuszt, valamint a dnyiprói esetben, amikor az elkövetők megkísérelték piros festékkel leönteni a békemenet résztvevőit. Odesszában tiltott fegyverhasználat miatt indult eljárás az ellen a férfi ellen, aki boxert vitt magával az egyik tömegrendezvényre.

Összességében országszerte békésen telt az ünnep – állapította meg Jaroszlav Trakalo.

(unian.ua/Kárpátalja)