Felmérés: Kevesebbet dohányoznak a fiatalok, viszont többet isznak

2019. október 15., 14:15

Az ukrán fiatalkorúak kevesebbet dohányoznak, ellenben egyre több alkoholt fogyasztanak, és könnyebben jutnak kábítószerhez, továbbá nő a függőségük a közösségi oldalaktól – derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) vizsgálatából, amelyet a bbc.com ismertet.

Az Európai felmérés a diákok körében az alkohol és egyéb drogok fogyasztásáról (ESPAD) projekt adatai alapján az ukrán tinédzserek 50%-a dohányzott már, 86%-uk fogyasztott alkoholt, 18%-uk pedig kipróbált valamilyen drogot.

A vizsgálat szerint csökkenőben van a dohányzók száma a tizenévesek között. Míg 2003-ban még 70%-uk vallotta be, hogy dohányzott, idén már csak 50% nyilatkozott így. (Az adat minden fiatalt figyelembe vesz, aki akárcsak egyszer is rágyújtott életében.) Ugyanakkor minden ötödik tizenévesben kialakult a szokás, hogy naponta rágyújtson. Minden tizedik kilencévesen, vagy ennél is korábban vett először cigarettát a kezébe.

Könnyebbé vált a fiatalok hozzáférése az alkoholhoz – derül ki a kutatásból. A megkérdezett tizenévesek több mint fele azt mondta, hogy könnyen hozzájut sörhöz, borhoz vagy alacsony alkoholtartalmú italokhoz.

A fiatalkorúak 86%-a legalább egyszer fogyasztott már alkoholt. Minden ötödik elmondta, hogy szinte heti gyakorisággal fogyaszt szeszes italt. 

A lányok korábban kezdenek inni, mint a fiúk. A 15 éves gyerekek között a szeszes italt legalább egyszer fogyasztó fiúk aránya 79%, a lányoké 87%. A városi tinédzserek gyakrabban isznak, mint a falusiak. A lányok körében a bor és a pezsgő örvend nagyobb népszerűségnek, a fiúknál a sör.

Összességében egyre korábban kezdenek alkoholt fogyasztani a tizenévesek. Fokozatosan nő azoknak a fiatalkorúaknak a száma, akik már 14 éves koruk előtt inni kezdenek.

A tinédzserek 18%-a közölte, hogy életében legalább egyszer élt valamilyen kábítószerrel. Körükben a fiúk és a lányok aránya szinte megegyezik. 

A megkérdezettek 9%-a fogyasztott marihuánát. A fiatalkorúak 4%-a fogyasztott egyszerre két vagy több káros anyagot.

A fiatalkorúak 45%-a naponta négy órát, vagy ennél is több időt tölt a közösségi oldalakon. A megkérdezettek több mint fele (55%) elismeri, hogy túl sok időt tölt a világhálón.

Majd minden negyedik fiatalkorú beismerte, hogy elromlik a közérzete, ha nem múlathatja az időt a közösségi oldalakon.

(bbc.com/Kárpátalja)