Önkormányzati választások: Vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék győzött

2019. október 16., 08:29 , 977. szám

A rendszerváltozás utáni nyolcadik önkormányzati választást tartották vasárnap Magyarországon. A részvételi arány országosan 48,45 százalék, a fővárosban pedig 51,47 százalék volt.

A választást összességében a Fidesz–KDNP pártszövetség nyerte, de jó néhány helyen vesztes pozícióba került. Ezek közül a legfontosabb Budapest, ahol október 14-től Karácsony Gergely a főpolgármester, aki az ellenzéki összefogás színeiben indult. A 23 budapesti kerületből 14-ben az ellenzék nyert, ami azt jelenti, hogy a Fővárosi Közgyűlés is ellenzéki többségű lesz a következő öt évben.

A megyei jogú városok és megyeszékhelyek közül 13-at a Fidesz tudhat magáénak, tí­zet pedig az ellenzék. A vidéki városokban, kisvárosokban és a falvakban nagy többséggel a kormánypártok nyertek, a 19 megyei közgyűlés színe is maradt a narancssárga.

A választásokat értékelve Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kiemelte: bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz–KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon. Hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ezúttal a fővárosiak úgy döntöttek, hogy most valami más következik. Ezt tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre – fűzte hozzá.

Orbán Viktor megköszönte a vidéki Magyarország bizalmát, és azt mondta: a jövőben is „számíthatnak ránk”.

Tarlós István eddigi főpolgármester gratulált és sok szerencsét kívánt Karácsony Gergelynek a főpolgármester-választáson az ellenzék közös jelöltjeként elért győzelméhez. A politikus elsőként azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak, az egész közösségnek; ezután megköszönte Budapestnek a 13 évet és Óbudának a 29 évet. „Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni” – értékelte az önkormányzati választást a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje.

Karácsony Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) megválasztott főpolgármester történelmi győzelemként értékelte a választás eredményét, ami véleménye szerint arról szól, hogy Budapest zöld lesz és szabad. Az ellenzéki politikus – a jelölőszervezetek képviselőivel közösen tartott eredményváróján – úgy fogalmazott: október 14-én „egy másik országban ébredünk”, amely elkezdte visszaszerezni a saját szabadságát.

Közölte, nem az ő és nem az ellenzéki pártok, hanem a budapestiek győzelméről van szó, amit azért vívtak, hogy visszaszerezzék a fővárost. Szólt arról is, hogy új alapokra helyezné a főváros és a kormány közötti viszonyt, nem háborúra, hanem méltányos együttműködésre készül a mindenkori kormánnyal.

Sneider Tamás Jobbik-elnök sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja minden korábbinál jobb eredményt ért el az önkormányzati választáson, így egy nehéz időszakot követően tud újra felfelé ívelő pályára állni.

2006 óta ez volt az első olyan választás, amelyet a Fidesz ugyan nem veszített el, de nem is nyert meg – fogalmazott Galló Béla politológus a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Úgy véli, ez az eredmény azt jelenti, hogy hosszú idő után ismét lesz magyar belpolitika, hiszen eddig az ellenzéki politizálás sok mindennek volt nevezhető, de semmiképp sem volt egy alternatívaképző erő. Kérdés, hogy a számukra is meglepő és nem várt eredmény után valóban alternatívaképző erővé válnak-e. A helyhatósági szempontok most már adottak, de ezt országos szinten is ki kellene terjeszteniük a sikeresség érdekében – tette hozzá. Azt is elmondta, a jelenleg kialakult helyzetet egyik félnek sem szabad alul- vagy túlértékelnie, de annyi bizonyos, hogy a vasárnapi eredmények új helyzetet teremtenek Magyarországon.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője egy labdarúgó-mérkőzéshez hasonlította az önkormányzati választásokat, ahol mindkét csapat szerzett gólokat, de kijelenthető, hogy a mérkőzést 3-2 arányban a Fidesz–KDNP nyerte. Az valóban elmondható, hogy a budapesti politikai térkép megváltozott, a mandátumok számát illetően most nem a kormánypártiakból, hanem az ellenzékiekből lesz több.

A választásokat megelőző számtalan kutatással kapcsolatban úgy értékelt, hogy az önkormányzati választásokat összességében véve politikai és minden más szempontból Budapest-centrumból értelmezték az elemzők. Ez azt jelenti, hogy a budapesti politikai helyzetet mindig felülértékelik, és ez abban mutatkozik meg, hogy egyes pozíciókat félreértelmeznek, a vidéki térségekre pedig sokkal kevesebb figyelmet fordítanak. Szerinte mindez közrejátszhatott abban, hogy az egyes felmérések téves előrejelzéseket vetítettek a választók elé.

Ha a leadott voksokat parlamenti választásra vonatkoztatjuk, a Fidesz országos és erős győzelme megkérdőjelezhetetlen lenne – közölte a Nézőpont Intézet elemzésében. Szavazatátszámító elemzésük alapján, ha múlt vasárnap országgyűlési választást tartottak volna Magyarországon, a kormánypártok közel kétharmados többséget szereztek volna ismét (a kétharmadhoz szükséges 133-ból 129 mandátumot). Így minden legitimációs alapja megvan a Fidesz–KDNP-nek, hogy az országgyűlési kétharmados többségét használja a jövőben is, ha valamilyen ügyben szükségesnek tartja – írták.

(MTI/hirado.hu/Kossuth Rádió/ntk)