Így szavazzunk vasárnap!

Vigyen magával maszkot, tollat, igazolványt!

2020. október 23., 20:37 , 1029. szám

Október 25-én, vasárnap helyhatósági választásokat tartanak Ukrajnában. Ekkor választjuk meg a települési-kistérségi, járási és megyei tanácsokat, valamint a polgármestereket és településvezetőket. Ezek a testületek és tisztviselők közvetlenül befolyásolják a mindennapi életünket, tehát fontos, hogy elmenjünk szavazni, s a szavazatunkkal segítsünk eldönteni, kik képviselhetnek bennünket az elkövetkező öt évben. Ne engedjük, hogy akár a koronavírus-járvány, akár a választás részben új rendszere eltántorítson bennünket állampolgári kötelességünk teljesítésétől – hacsak az orvos másként nem rendeli!

Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A szavazóhelyiségek október 25-én kijevi idő szerint reggel 8.00 órától este 20.00 óráig – szünet nélkül – tartanak nyitva, ez idő alatt bármikor leadhatjuk a szavazatunkat. Sőt, azok, akik 20.00 óráig belépnek a szavazóhelyiségbe, még jogosultak a szavazatuk leadására a szavazóhelyiség ajtajának bezárása után is. (Figyelem, óraátállítás! Ne feledjük, vasárnap 3.00 óráról 2.00 órára kell visszaállítani a mutatókat.)

A szavazóhelyiségbe indulva vegyük magunkhoz:

– az érvényes személyi igazolványunkat;

– a postás által kézbesített választási meghívót – amennyiben kaptunk ilyet;

(Ne essünk kétségbe, ha nem kaptuk meg a cédulát, enélkül is jogunkban áll szavazni!)

– vigyünk magunkkal tollat, a biztonság kedvéért mindjárt kettőt, mert a járványügyi helyzet miatt nem lesz biztosítva; (Mert biztosak lehetünk benne, hogy a saját írószerszámunk nem fertőzött.)

– vegyük fel a védőmaszkot!

(Védőmaszkot viselni egyfelől a saját és embertársaink egészsége védelmében fontos, másfelől maszk nélkül nem engednek be bennünket a szavazóhelyiségbe. Ha gondoljuk, húzhatunk gumikesztyűt is a fertőzés elkerülése érdekében, de kesztyűt viselni nem kötelező. Mindenképpen javasolható, hogy legyen nálunk nedves fertőtlenítő szalvéta vagy folyékony fertőtlenítőszer, amivel a szavazóhelyiségből való távozás után megtisztogathatjuk a kezünket!)

A szavazóhelyiségbe lépve

– Menjünk egyenesen az asztalhoz, amelynél a szavazókörzeti választási bizottság tagjai a szavazólapokat adják ki.

– A szavazólapokat a személyi igazolványunk felmutatása után kaphatjuk meg.

– Egy választópolgárnak Kárpátalján négy szavazólapot kell kapnia:

1) a polgármester, községi vagy nagyközségi településvezető (tanácselnök) megválasztására;

2) a városi (községi, nagyközségi) tanács képviselőinek megválasztására;

3) a járási tanács képviselőinek megválasztására;

4) a megyei tanács képviselőinek megválasztására.

– Minden szavazólap átvételét az aláírásunkkal kell igazolnunk.

– A szavazólapokkal együtt menjünk be az egyik szabad szavazófülkébe, ahol kitölthetjük a szavazólapokat!

(A szavazófülkében a választó csak egyedül tartózkodhat! Ha segítségre van szüksége a szavazólapok kitöltéséhez, azt jeleznie kell a választási bizottság egyik tagjának.)

A szavazásról

A tanácsi képviselőket kétféle rendszerben választják:

– a megyei és járási tanácsokban, valamint a 10 000 választónál nagyobb lélekszámú városi, községi és nagyközségi tanácsokban pártlistás választást rendeznek;

– a 10 000-nél kevesebb választót számláló területi közösségek tanácsaiba többmandátumos egyéni választókörzetekből választják meg a képviselőket.

A pártlistás szavazólapok különböző színekben készülnek:

– a megyei tanácsi – világoskék,

– a járási tanácsi – világos­zöld,

– a városi tanácsi – világossárga,

– a községi tanácsi – krémszínű.

A pártlistás szavazólapon a pártszervezetek nevei szerepelnek olyan sorrendben, ahogyan kisorsolják őket. A párt neve alatt szerepel a párt listavezetőjének neve is. A párt nevétől jobbra két üres kocka található. Közvetlenül a támogatni kívánt párt neve után szereplő kockába kell pluszjelet vagy x-et tenni. Csak egy párt választható ki, ellenkező esetben érvénytelen a szavazólap!

Az adott párt sorában jobb oldalt megszámozva azoknak a nevei láthatók, akik a párt adott területi listáján szerepelnek. Ha ezek közül valakit személy szerint is támogatni akarunk, akkor a neve előtti számot be kell írni a másik, az előzőtől jobbra lévő, trafaretet (sablont) tartalmazó kockába úgy, ahogyan a postai irányítószámokat szoktuk. Az egyes konkrét személyek támogatása a párt által megszerezhető mandátumok számát nem befolyásolja, csak az adott személy bekerülési esélyét növeli. Amennyiben ezt a kockát üresen hagyjuk, úgy a szavazólap még érvényes, és a pártnak a szavazat beszámít.

Ellenben a szavazat érvénytelennek minősül, ha beírtuk ugyan az általunk támogatni kívánt jelölt számát, ám egyetlen pártot sem jelöltünk meg.

A kisebb településeken, a többmandátumos egyéni választókörzetekben rendezendő választások szavazólapja krémszínű.

A jelölteket ábécérendben tüntetik fel a szavazólapon. A támogatott jelölt nevétől jobbra található kockába kell pluszjelet vagy x-et tenni. Csak egy jelölt támogatható, ellenkező esetben érvénytelen a szavazólap! A jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapott személyek kerülnek be a tanácsba, annyian, ahány helyet az adott választókörzet (település vagy településrész) a territoriális választási bizottságtól kapott.

A polgármesterek és községi, nagyközségi településvezetők választásán a szavazólap rózsaszín.

A polgármesterek és községi, nagyközségi településvezetők választása hasonló módon történik, mint a kisebb települések tanácstagjaié, azzal a különbséggel, hogy rájuk nem csak az adott körzetben, hanem a tanácshoz tartozó minden településen szavazhatnak. Ebben az esetben is csak egy jelölt támogatható. A legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz a tanácselnök.

Ez utóbbi szabály alól kivételt képez Kárpátalja két legnagyobb városa, Ungvár és Munkács, ahol a polgármesternek a szavazatok több mint a felét kell megszereznie, ellenkező esetben második választási fordulóra kerül sor.

Mit tegyünk, ha hibáztunk, elrontottuk valamelyik szavazólapot?

– Forduljunk a választási bizottság tagjához, aki számunkra a szavazólapokat kiadta. A tisztviselő kérvényt fog íratni velünk, amelyben új szavazólapot kérünk.

– A kérvény alapján haladéktalanul kiadják számunkra az új szavazólapot, amint leadtuk az elrontott példányt.

A kitöltött szavazólapokat dobjuk a szavazóurnába!

(Ezt csak magunk tehetjük meg. Ha segítségre szorulunk, jelezzük a választási bizottság valamelyik tagjának. Csak az ő engedélyével kérhetünk meg egy harmadik személyt, hogy dobja be a szavazólapokat az urnába helyettünk!)

Néhány további tudnivaló arról, miként viselkedjünk a szavazóhelyiségben:

– A szavazófülkében tilos fotót vagy videofelvételt készíteni!

– Nem adhatjuk át a szavazólapunkat másnak és nem vehetjük át más szavazólapját, még a családtagunkét, rokonunkét sem!

– Nem téphetjük, gyűrhetjük vagy szakíthatjuk szét a szavazólapot, nem vihetjük ki a szavazóhelyiségből!

– Nem mutogathatjuk másoknak, hogy miként szavaztunk!

– Nem adhatunk tanácsot senkinek arra vonatkozólag, hogy miként szavazzon!