Ellopták a Méltóság Forradalma Múzeum építésére kiutalt állami pénzt – Kijevi Városi Ügyészség

2020. november 21., 19:19

Minden alap megvan annak feltételezéséhez, hogy ellopták a Méltóság Forradalma Múzeum építésére az állami költségvetésből kiutal összeget – jelentette be pénteken Oleg Kiper, a Kijevi Városi Ügyészség vezetője, adta hírül a Levij Bereg hírportál.

Mint Kiper közölte, 2018 decemberében 148 millió hrivnyát utaltak ki a Méltóság Forradalma Múzeum épületének építésére. A pénz 80 %-át előlegként azonnal megkapta az alvállalkozó cég 111 millió hrivnya összegben – tette hozzá.

Az ügyész elmondása szerint az építkezés határideje 2019 augusztusában járt le, azonban addig az építési munkálatok el sem kezdődtek. Ezért – folytatta – a rendvédelmi szervek 2020 júliusában büntetőeljárást indítottak, amelynek keretében ellenőrizték a múzeum megépítésére kiutalt állami pénzek felhasználását.

Kiper jelezte, hogy a könyvvizsgálói szolgálat információja szerint a fővállalkozó számláján a jelzett időszakban mindössze 10 millió hrivnya volt. Ez alapot nyújt annak feltételezéséhez, hogy a pénzt ellopták – mutatott rá. A múzeumban és a fővállalkozónál november 13-án tartott házkutatásra utalva hangsúlyozta: „az ukrán társadalom érdekelt abban, hogy felépüljön a Méltóság Forradalma Múzeum, ezért senkinek nem engedjük meg a költségvetési pénzek ellopását és a hősök emlékével történő spekulációt.”

(vb/karpat.in.ua)