ECL-nyelvvizsgát bizonyító okleveleket adtak át a Rákóczi-főiskolán

2021. február 4., 17:52 , 1044. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) 2016 óta a Pécsi Nemzetközi ECL Vizsgaközpont kihelyezett ECL-vizsgahelyeként szolgál. Ennek köszönhetően a főiskolán a nyelvtanfolyamokra jelentkezőknek évi 5 alkalommal van lehetőségük angol, magyar, német és orosz nyelvekből A2 (belépőfok), B1 (alapfok), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinteken ECL-nyelvvizsgát tenni. A vizsgázók komplex vizsgára, illetve írásbeli vagy szóbeli részvizsgákra is jelentkezhetnek, amennyiben a jelentkezés naptári évében már a 14. életévüket betöltötték.

A tavalyi év decemberében összesen 23 fő mérte fel nyelvtudását, akik közül 19 fő tett sikeres vizsgát. A 19 sikeres vizsgázóból 15 fő volt jelen a február 4-i hivatalos oklevél­átadón, amelynek a II. RF KMF Győr terme adott otthont.

„Az ember addig marad fiatal, amíg tanul” – kezdte beszédét dr. Orosz Ildikó, II. RF KMF elnök asszonya. Elmondása szerint az agyunk fiatalon tartásának egyik leghatékonyabb módszere a nyelvtanulás, amely szinte kimeríthetetlen kút, hiszen mindannyian tudjuk, hogy mennyi nyelv van a világon.

Dr. Csernicskó István, a II. RF KMF rektora köszöntőbeszédében elmondta, hogy a nyelveket nem csupán tanulni jó, hanem tudni is. „Nem a papír a lényeg – mondta –, hanem az, hogy tudunk nem csupán egy, hanem több nyelven is írni, olvasni és beszélni is, és a legjobb esetben még azt is megértjük, amit mondanak nekünk.”

Dr. Váradi Natália, a II. RF KMF ECL Nyelvvizsgaközpontjának vezetője az oklevelek átadása előtt elmondta, hogy 2021-ben is van lehetőség jelentkezni az ECL-nyelvvizsgákra. „Büszkeséggel tölt el, hogy a Főiskola Felnőttképzési Központjában eddig összesen 143 fő vett részt a különböző szintű nyelvvizsgákon, akik közül a sikeres vizsgát követően 119 fő vehette át a nyelvtudást igazoló bizonyítványt.

„Többnyelvű világban, többnyelvű régióban élünk: nagyon fontos, hogy megértsük egymást, és hogy megértessük magunkat” – kezdte a médiának adott interjúját dr. Csernicskó István. Elmondása szerint a XXI. században a nyelvtudás nélkül az emberek nem jutnak messzire. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Rákóczi-főiskola sokak számára biztosít lehetőséget, hogy nyelveket tanuljanak, továbbá ahhoz is, hogy nyelvtudásukról elfogadott tanúsítványt szerezzenek, amely rendkívül hasznos továbbtanulásnál, docensi és professzori címek megszerzésénél, és egyéb helyeken is kiválóan tanúsítja azt, hogy az illető képezi magát, valamint az adott személy nem csupán anyanyelvén, hanem más nyelven vagy nyelveken is képes megszólalni, megértetni magát, vagyis kapcsolatot teremteni a világgal” – mondta a főiskola rektora.

„Egy nyelv elindít az élet folyosóján, kettő-három vagy akár több nyelv pedig megnyitja a folyosón található ajtókat” – fogalmazott interjújában dr. Váradi Natália, majd hozzátette: az általunk ismert nyelvekkel hidakat építünk és kultúrákat ismerünk meg.

SD