A miniszterelnök beszámolt az oltás menetéről

2021. március 1., 11:52

Öt nap alatt 3141 ukránt oltottak be koronavírus ellen – írta a Facebook közösségi oldalon megjelent üzenetében Denisz Smihal miniszterelnök, akit a zn.ua idéz.

A kormányfő elmondta azt is, hogy Ukrajna 30 millió dózis vakcinát kötött le különböző gyártóktól. Egyben biztosított, hogy az év végéig minden jelentkező beoltathatja magát.

„Az oltás az országos terv szerint zajlik, és az orvosok kapják meg először a vakcinát a koronavírus elleni harc első vonalában. Ugyancsak megkezdődött tegnap a Luhanszk megyei katonák oltása… Az év folyamán mindenki megkapja az oltást, aki kívánja, mert így térhetünk vissza a megszokott életünkhöz” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ahhoz, hogy a kormányfő valóra tudja váltani ígéretét, lényegesen meg kellene növelni az oltás ütemét. Ha ugyanis az az elmúlt hét szintjén marad (kevesebb mint 630 fő naponta), a 30 millió dózis beadásához körülbelül 130 évre lesz szükség – jegyzi meg a zn.ua.

Smihal egyben emlékeztetett, hogy az egészségügyi és a digitális átalakulási tárcák egy új szolgáltatás beindítását ígérték ezen a héten, melynek segítségével mostantól a Gyija alkalmazáson vagy portálon keresztül is be lehet jelentkezni az oltásra.

(zn.ua/Kárpátalja)