Az S&P az ukrán gazdaság 4%-os növekedésére számít

2021. március 17., 10:21

Az S&P Global Ratings hitelminősítő ügynökség arra számít, hogy Ukrajna GDP-je 4%-kal nő 2021-ben a 2020-ban bekövetkezett 4,2%-os gazdasági visszaesés után, majd 2022-ben 3,5%-ra lassul a növekedés – jelentette az Interfax–Ukrajina.

Az ügynökség szerint, amely megerősített Ukrajna B/B besorolását stabil kilátásokkal, a gazdaság magabiztos fellendülése várható a második negyedévben. Elemzők szerint az átutalások beáramlásának és az állami támogatásnak – ideértve a nyugdíjemelést is – hozzá kell járulniuk a fogyasztás újraindulásához.

A prognózis legjelentősebb kockázata a vakcinázás, amely egyrészt lassan bontakozik ki Ukrajnában, másrészt a lakosság fele nem támogatja.

„A Biden-kormányzatnak a közelmúltban Ihor Kolomojszkij oligarchával szemben az Egyesült Államokban bevezetett szankcióit úgy tekintjük, mint Zelenszkij elnök reformprogramja nyugati támogatásának határozott megújítását” – áll a közleményben.

Az IMF-fel folytatott tárgyalásokban a korrupcióellenes szféra és az igazságügyi reform problémái miatt jelentkező nehézségek ellenére az elemzők arra számítanak, hogy tekintettel a 2021-ben várható magas költségvetési hiányra Ukrajna megkapja idén a 0,7 milliárd dolláros hitelrészletet. Ez további hiteleket tesz elérhetővé a Világbanktól és az Európai Uniótól mintegy 1,5 milliárd dollár összegben. Ezzel együtt az S&P az államadósság 5-6 milliárd dolláros növekedésére számít az újabb külföldi és belföldi hitelfelvételek miatt.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)