Ukrán offshore ügyek: Sherlock Holmes majd utánajár?

2021. október 13., 18:33 , 1079. szám

A magyar tévénéző számára a londoni Baker Street az az utca, ahol a legendás detektív, Sherlock Holmes lakást bérel elmaradhatatlan barátjával, dr. Watsonnal. Néhány napja mégis az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ellen tüntettek a krimirajongók számára „szent hajlék” közelében.

Egészen pontosan a londoni ukrán közösség szervezett demonstrációt az utcának annál az épületénél, amelynek egyik lakását a néhány napja kiszivárogtatott Pandora-iratok tanúsága szerint megvásárolhatták azok az off­shore cégek, amelyeket Volodimir Zelenszkij alapíthatott társaival, majd elnökké választása előtt a barátai nevére írathatott.

A londoni tiltakozás persze nagyban különbözött az Ukrajnában megszokott akcióktól, amennyiben a résztvevők nem csúfították el a házfalakat graffitikkel, nem akadályozták a forgalmat. Elmaradt a hasonló alkalmakkor Kijevben megszokott petárdadurrogtatás, nem ontották a füstöt a füstgránátok, és náci karlendítéseket sem láthattak az arra járók. Hogy mindez ne történhessen meg, arra gondjuk volt a filmekből oly jól ismert londoni rendőröknek. E sorok írója reméli, a londoni megmozdulás abban is különbözött a kijeviektől, hogy résztvevőinek senki sem fizetett „részvételi díjat”.

A Bukvi (bykvu.com) portálnak Andrij Bubernak, a London Euromaidan szervezet képviselője elmondta, az akcióban azok az ukránok, partnereik és elvbarátaik vettek részt, akik tiltakoznak a korrupció és a pénzmosás ellen. Az akciót támogatta a European Democrat Students, az Európai Néppárt diákszervezete.

„Nemrég közzétették a Pandora Papers vizsgálatát arról, hogyan mosta tisztára Zelenszkij Kolomojszkij pénzét a PrivatBankból offshore-okon keresztül, és vásárolt magának egy lakást Londonban – vagy talán többet is –, amelyet nem vallott be ... Azért jöttünk ide, hogy megmutassuk, hogyan értékeljük a helyzetet, amely lényegében nem változott az ő elnökségének ideje alatt. Vagyis Ukrajnában a korrupció ugyanazon a szinten maradt, vagy talán újabb szintre lépett. És Zelenszkij a saját példáján mutatta meg, nemhogy küzdene ellene, hanem részt vesz a korrupciós sémákban” – közölte Bubernak.

A tüntetők plakátjain többek között a következő feliratokat olvashattuk: „Zelenszkij korrupt”, „Add el a lakást – fizesd vissza a pénzt.”

„Mindenkinek felelnie kell tetteiért. Zelenszkij feleljen tetteiért Ukrajna polgárai előtt. Adja vissza a pénzt Ukrajnának. Adjon el egy lakást vagy néhány lakást… Nyújtson be adóbevallást. Mindenkinek joga van a lakáshoz – senki sem vitatja. De dolgozzanak meg érte becsületesen és kemény munkával, ahogyan mi itt, külföldön” – hangsúlyozta Bubernak.

A Bukvi a BBC nyomán emlékeztet, a dokumentumokból kiderül, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök röviddel 2019-es választási győzelme előtt átadta részesedését az offshore cégben barátjának és üzleti partnerének, Szerhij Sefirnek. A Pandora-iratok részben megerősítették azt a sémát is, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha struktúráiból pénzeszközöket utaltak át Volodimir Zelenszkij és társai off­shore cégeinek. Az újságíróknak sikerült azonosítaniuk az offshore cégek végső tulajdonosait, a pénz címzettjeit. Ezek az összegek részét képezhették a történetnek, miként moshatták tisztára a PrivatBank pénzét – állítja a portál.

A Bukvi csalódottan állapítja meg, hogy az ukrán média nem foglalkozott különösebben sokat a Pandora-iratokkal, az ügyből nem lett vezető hír. A BBC szerint sok blogger és szakértő szerint a Pandora-botrány egyáltalán nem lesz negatív hatással Zelenszkij népszerűségére.

Pedig a Pandora-iratokat feldolgozó International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) infografikája szerint Ukrajna az első helyen áll, ami a dokumentumokban érintett politikusok számát illeti. A Zelenszkij elnök vezette Kvartal 95 stúdió csapata mellett ide sorolható Anasztaszija Lozskina (Borisz Lozskinnak, az ukrán Elnöki Hivatal egykori vezetőjének lánya), Tetyana Kivalova (Szerhij Kivalov lánya), Ihor Voronyin (Dmitrij Firtas üzleti partnere), valamint Hennagyij Boholjubov (a PrivatBank korábbi társtulajdonosa) és Olekszandr Jaroszlavszkij (az Ukrszibbank korábbi társtulajdonosa). Említés történik Olekszandr Hereha parlamenti képviselőről (az Epicentr üzletlánc tulajdonosáról, A Jövőért parlamenti képviselőcsoport tagjáról) és Rinat Ahmetov oligarcháról is. Olekszandr Tkacsenko jelenlegi kulturális miniszterről pedig kiderül, hogy offshore cégen keresztül juthatott hozzá az Odessza Filmstúdió részvényeinek egynegyedéhez.

Nyolc ország jelentette be, hogy vizsgálatot indít a Pandora-iratok alapján készült oknyomozó riportok nyomán. Talán mondanunk sem kell, hogy Ukrajna nincs köztük.

Irina Venegyiktova ukrán főügyészt sem hozták lázba az iratok.

„A PrivatBank tevékenységével kapcsolatos bármilyen információ régóta NABU-s kollégáink rendelkezésére áll, korábban is ellenőrizték és most is ellenőrzik azokat, szinte »mikroszkóp alatt«. Más szóval, a bűnüldöző szervek tisztviselői számára ez az egész anyag nem okozott és nem is okozhatott meglepetést” – jelentette ki a főügyész a Pandora-iratok nyomán Ukrajnában vizsgálódó slidstvo.info filmjére reagálva a Facebook közösségi oldalon.

A kérdés már csak az, hogy ha a különféle nyomozó hatóságok mindent tudnak, miért nem sikerült még rács mögé juttatniuk a tetteseket? Talán Sherlock Holmest kellene megkérniük, hogy járjon utána az igazságnak. Hiszen úgyis ott lakik a közelben.

(hk)