A kárpátaljai járványhelyzetről tartottak sajtótájékoztatón Ungváron

2022. január 22., 14:32

Kárpátalján rohamosan növekedik a fertőzöttek száma, a megye közeleg a vörös zóna mutatóihoz. Az adatok szerint jelenleg kétszer annyi beteg van megyénkben, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. Az új hullám „csúcspontja” egy–két héten belül várható.

A járványhelyzettel kapcsolatban a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációban (ODA) tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Január 24-től az ungvári középiskolákban, művészeti- és sportiskolákban két hét karantént vezetnek be, a gyerekek távoktatásban fognak részesülni. Az óvodák egyelőre a megszokott módban működnek.

„Számos intézkedést teszünk a járvány visszaszorítása érdekében. Megfigyelő csoportokat fogunk létrehozni, melyek a zsúfolt helyszíneket vizsgálják majd, s ellenőrzik a járványszabályok betartását. Február 1-től hatályba lép az Egészségügyi Minisztérium új rendelete, mely korlátozni fogja az oltatlan személyek állami, kommunális és magánkézben lévő helyszíneket való tartózkodását. Az ilyen jellegű intézmények vezetőire akár 170 ezer, magára a szabálysértőre pedig 17 ezer hrivnyás bírság is várhat” – közölte Viktor Mikita, az ODA vezetője.

Bohdan Andrijiv ungvári polgármester elmondása szerint a koronavírusos, influenzás és akut légúti fertőzésben szenvedő betegek száma 2,2-szer meghaladta a járványküszöböt. Emellett a régióban megjelent az A-típusos influenzatörzs is.

Anatolij Psenicsnij, az ODA egészségügyi főosztályának vezetője hozzátette, hogy a kórházban kezelt betegek száma is egyre magasabb, sokkal több páciens keresi fel a kórházakat, mint amennyit kiírnak. „Gyakran kapják el a betegséget a kiskorúak. A fertőzöttek 18%-a gyerek. Eddig még egyetlen járványhullámnál sem voltak ilyen mutatók” – mondta el.

A sajtótájékoztató végén külön kiemelték, hogy a két oltással rendelkező személyek Covid-tanúsítványa már csupán 270 napig érvényes, s arra is kitértek, hogy január 24-től a 60 év felettiek gyógyszert is vásárolhatnak az ePidtrimka program keretein belül igényelhető oltási támogatásból.

Vaszil Szkrip, a megyei tüdőgondozó főorvosa arra kérte a lakosságot, hogy vegyék fel az oltást, hisz ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük magunkat a fertőzés súlyos lefolyásától.

(VV/Hrisztina Bikljan, Karpatszkij objektív)