A 15 éves Kokas Banda adott ünnepi koncertet Ungváron

2022. január 23., 17:51 , 1093. szám

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet 2022-ben is hagyományosan a magyar kultúra napjának méltatásával indította rendezvénysorozatát. A 10 éves civil szervezet célja, hogy a kultúra segítségével hidat építsen a térségben élő nemzetiségek között, tovább erősítse és megőrizze a kárpátaljai magyar közösséget.

Az ünnep alkalmából a 15 éves Kokas Banda adott koncertet a Bavka Kárpátaljai Akadémiai Megyei Bábszínházban. Az együttes műsora egy számadás az elmúlt 15 évben megélt, felgyűjtött kárpátaljai néphagyományokról. A formáció ragaszkodik a kárpátaljai népzenészek foglalkoztatásához. Lehetőséget nyújt a fiatalok számára a zenekarban történő közös muzsikálás megélésére, valamint az oktatói tevékenység megismerésére és gyakorlására. A zenekar munkáját Ukrajnában és az anyaországban is elismerték.

A megnyitón Cseh Áron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezető konzulja Bacskai József főkonzul és a maga nevében üdvözölte a megjelenteket.

– Kölcsey Ferenc 1823 januárjában ezen a napon tisztázta le a legszentebb nemzeti imánk, a Himnusz szövegét. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Nem piros betűs ünnep a naptárban, de közel olyan fontos számunkra, mint a magyar történelem jeles évfordulói. Ezen a napon évezredes hagyományainkra, gyökereinkre emlékezünk. Azokra az értékekre, amelyek minden magát magyarnak valló ember számára fontosak, a nyelvünkre és kultúránkra – emelte ki a diplomata, és kitért arra is, hogy meg kell védenünk ezeréves hagyományainkat, Európában egyedülálló nyelvi örökségünket.

– Ennek a feladatnak a megoldásában hatalmas felelősség hárul nemcsak az anyaország, de a történelem viharai miatt a határokon túlra szakadt magyar emberekre. A mai napon büszkének kell lennünk, hiszen nemzetünk sokat adott Európa és a világ kultúráinak. Azt kívánom mindenkinek, hogy ez az örökség adjon erőt és kitartást a mindennapi problémák megoldásához – zárta ünnepi gondolatait Cseh Áron.

Dr. Orosz Ildikó, a PCS elnöke, megyei képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke kitért a magyar Himnusz megírásának és keletkezésének történetére.

– Nemcsak a szívünkhöz, de fizikálisan is közel íródott hozzánk a Himnusz. Igaz, még várni kellett rá néhány évtizedet, hogy himnusszá váljon. A mi himnuszunk egy ima, ima Istenhez, hogy óvjon meg és tartsa meg népünket, nemzetünket. Mikor szemünkre vetik, hogy mi egy másik állam himnuszát énekeljük, jó szívvel mondhatjuk, hogy mi egyházi éneket, a magyarok imádságát énekeljük, amely mindenkié, és amely egyúttal a kultúránkat is jelképezi. Nekünk pedig ezt át kell adni, meg kell őrizni és meg kell élni. Mindenkinek a maga helyén, mert a mi kultúránkat mások nem fogják megőrizni – hangsúlyozta az elnök asszony, és Kölcsey Ferenc Huszt című versének szavaival fogalmazva kiemelte: nem kell mást tenni, csak „Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl!”.

Andriana Szusko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese az ünneplő közönséget köszöntve jelképesnek nevezte, hogy a magyar kultúra napja egybeesik az ukrán egység napjával.

– Kárpátalján minden nemzetiséget egyesíteni kell, hogy barátságban, egymás iránti toleranciában éljenek, hogy a magyarok Kárpátalján mindig otthonosan érezzék magukat, és a különböző viszontagságok ne érintsék életüket – emelte ki.

A köszöntők után a jelenlévők az együttes tagjaival közösen elénekelték nemzeti imádságunkat, majd a Kokas Banda vette birtokába a színpadot. A koncerten Kárpátalja hagyományai kerültek előtérbe.

– Az elmúlt 15 év gyökereink felkutatásával telt. Míg fiatal zenekar voltunk, a magyarországi zenéket, táncokat akartuk megtanulni, de egy barátunk, Kovács Norbert Cimbi helyezte a szívünkre, hogy az az igazi, amikor a sajátunkat muzsikáljuk és énekeljük, ami nekünk természetes volt – mondta Kokas Erzsébet.

Kokas Károly népzenész életét fiatal népzenésztehetségek gondozásának szentelte. Jelenleg 8 taggal működik az együttes: a hegedűnél Turjanica Emíliát és Lemen Ivánt, a brácsánál Szabó Gergőt, a nagybőgőnél Nagy Istvánt, a harmonikánál idősebb Kokas Károlyt hallhatta a közönség, Kokas Erzsébet énekelt, Botos Krisztina és ifj. Kokas Károly táncolt.

Elsőként nagypaládi juhásznótákat adtak elő, majd négy szőlősgyulai idős hölggyel, akik a sajátjuknak vallják a bandát, népdalcsokrot és polgári táncot mutattak be. Ezt követően hangszeres zenét hallhattunk, a tiszaújlaki cigányprímástól muzsikáltak néhány dallamot. A Felső-Tisza-vidék lakodalmas hangulatát is a színpadra varázsolták, majd a kedvenc nótáikat adták elő. Utolsó műsorszámként a nagypaládi cigányok táncát élvezhette a közönség.

A tartalmas koncert után a kárpátaljai magyar népdalkincs megőrzéséért, éltetéséért és át­örökítéséért Kokas László, Kokas József, Kokas Károly, Barta Irén, Kocsis Lídia, Ráti Borbála, Molnár T. Gizella, Szántó Margit, Nagy Júlia, Szanyi F. Mária részesült elismerésben.

Rehó Viktória