Zelenszkij: A gazdaságot helyre kell állítani

2022. április 20., 18:09 , 1104. szám

A kormány sorra hozza a gazdaság újraindítását, az ország helyreállítását célzó intézkedéseket.

Az IMF borúlátó

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója szerint Oroszország Ukrajnával vívott háborújának következményei 143 ország gazdaságát érintik, amelyek a világ GDP-jének 86%-át adják – írta a Bloomberg. Az IMF ennek hatására kénytelen volt rontani 2022-re szóló előrejelzésén. Elsősorban azon európai, ázsiai, afrikai és közel-keleti országok kilátásai romlottak, amelyek kénytelenek importálni az energiahordozókat és az élelmiszert.

Georgieva szerint fennáll a veszélye, hogy az ukrán–orosz konfliktus alááshatja a világgazdaság kilábalását a járvány következményeiből.

„Egyszerűen fogalmazva, válság hátterű válságra számíthatunk. Az ukrajnai orosz invázió, az ukrán gazdaság tönkretételének sokkhullámai az egész világra szétterjednek” – mondta az IMF-vezér.

Úgy látja, tekintettel a konfliktus eszkalálódásának és az újabb szankciók bevezetésének veszélyére, a világgazdaság jövője nem tisztázott.

Az IMF előrejelzése szerint Ukrajna GDP-je idén várhatóan harmadával esik vissza a háború miatt. A harcok befejezése után komoly erőfeszítésekre lesz szükség az ország újjáépítéséhez. Georgieva közölte, nemzetközi partnereikkel máris készülnek az ukrajnai helyreállításhoz szükséges jelentős erőfeszítésekre, de részleteket ezzel kapcsolatban nem árult el.

Smihal Washingtonba készül

A Reuters úgy értesült forrásaitól, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter és Kirill Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke Washingtonba utaznak a héten a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi ülésére. A hírügynökség szerint az esemény lesz az első lehetőség vezető ukrán tisztviselők számára, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadásának február 24-i megindítása után személyesen találkozzanak a fejlett országok pénzügyi illetékeseinek egész sorával.

Washingtonban előreláthatóan szó esik majd a háború pusztításairól és gazdasági következményeiről, valamint Ukrajna bank- és pénzügyi szektorának további működéséről.

„Mostani támogatás nélkül a jövőben nem lesz újjáépítés” – jegyezte meg a Reuters forrása.

Jelentős hiányt kell pótolni

Az államháztartás valóban rászorul a támogatásra. Volodimir Zelenszkij elnök újságírókkal találkozva közölte, a költségvetés hiánya havi 7 milliárd euró.

„Ezek a fizetések, a nyugdíjak, a szociális támogatás. Hétmilliárd eurós hiányunk van. Nehéz a helyzet. Mindenki ismeri ezeket a számokat: az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia. És mellesleg a hónap végén láthatjuk majd, hogyan támogat minket ez vagy az a partnerünk” – jelezte az RBK–Ukrajina szerint.

Zelenszkij biztos benne, hogy Ukrajna kilábal ebből a helyzetből. Mint mondta, folyamatban van több IMF-segélyprogram kidolgozása, továbbá érkeztek adományok és egyéb nemzetközi segítség.

„Figyelmeztettem: ha bizonyos pénzeket különítenek el az embereinkre, azoknak el kell jutniuk országunkba. És azután államunknak kell átutalnia ezt a pénzt azoknak, akik Ukrajnában vannak vagy menekültek. Ez így igazságos. Viszont pénzt gyűjteni »nekünk« világszerte, hogy ezek a pénzek még csak be se érkezzenek ide, hanem azokhoz az államokhoz kerüljenek, amelyek segítséget biztosítanak polgárainknak – ez helytelen” – mutatott rá az államfő.

A gazdaságnak működnie kell

A kormány a háború okozta nehézségek közepette igyekszik életben tartani az ukrán gazdaságot. Múlt heti ülésén a miniszteri kabinet 200 millió hrivnyát utalt ki a belső menekülteket alkalmazó munkaadóknak a Gazdasági Minisztérium közvetítésével. Emellett a Pénzügyminisztérium 2,33 milliárd hrivnyát kap a vállalkozások támogatására. Az agráripart támogató programokra 541 millió hrivnyát fordítanak.

Volodimir Zelenszkij elnök péntek esti videoüzenetében örömmel számolt be arról, hogy a biztonságos területeken a hazai vállalatok többségében ismét megindult a munka.

„Ma megbeszélést tartottam a tisztviselőkkel. A fő téma a hadiállapot idején felmerült sürgető gazdasági kérdések megoldása volt. Megállapítottuk, hogy az ukrán vállalkozások négyötöde ismét dolgozik a biztonságos területeken, vonatkozik ez többek között a nehézipari vállalatokra is” – közölte Zelenszkij.

Szólt arról is, miként igazodik a kialakult helyzethez a közlekedés, hogy jók a mutatók a kereskedelemben és a szolgáltatások terén.

„Hálás vagyok mindenkinek, aki munkahelyeket őriz meg, aki foglalkoztatja embereinket, aki segít a vállalkozásoknak alkalmazkodni ezekhez a nehéz körülményekhez, és megadja Ukrajnának az élethez szükséges gazdasági erőt. Bárhogy legyen is, minden városban és minden közösségben, ahol nincsenek megszállók és harcok, a gazdaságot maximálisan helyre kell állítani” – tűzte ki a célt Zelenszkij.

Egyelőre nem drágul a villamos áram

A pénteki tanácskozáson szó esett a fűtési idény befejezéséről is. Az elnök hangsúlyozta, hogy a borúlátó jóslatok ellenére sehol sem voltak fennakadások az ellátásban, még a háború közepette sem, és a tarifák sem emelkedtek. Az illetékesek megvitatták a felkészülést a következő fűtési idényre, a földgáz és a kőszén készletezését.

Az elnök jelezte azt is, hogy legalább fél évig marad még a jelenlegi, 1,44 hr/kilowatt­óra villamosenergia-tarifa azon lakossági fogyasztók számára, akik havi 250 kilowattnál kevesebbet fogyasztanak. Vagyis a döntés a polgárok 80%-át érinti, mutatott rá az államfő.

Folytatódik a helyreállítás

Volodimir Zelenszkij újságíróknak elmondta, hogy a felszabadított területeken folytatódik a helyreállítás. A munka nagyságrendjét érzékeltetendő közölte, 918 különböző nagyságú települést sikerült már felszabadítani, ahol el kell végezni az aknamentesítést, helyre kell állítani az áram-, a víz- és a gázellátást. Ezeken a településeken ismét működni kezdenek a rendőrség, a posta, valamint az állami és a helyi hatóságok.

„Háromszázharmincnyolc felszabadított településen láttak munkához a humanitárius törzsek. Újraindítjuk a tervezett és a sürgősségi orvosi ellátást, az oktatási intézmények munkáját – ott, ahol ez lehetséges” – közölte az elnök.

Rámutatott, mostanáig az orosz csapatok összességében 1 018 oktatási intézményt semmisítettek vagy rongáltak meg Ukrajna-szerte.

 (zzz/rbc.ua/korrespondent.net/president.gov.ua)