Kárpátalja kilencven százalékban felkészült a fűtési szezonra

2022. szeptember 10., 09:07 , 1125. szám

Jelenleg kilencven százalékos Kárpátalja felkészültsége a fűtési szezonra – jelentette be Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció elnökhelyettese.

A nyilvántartott 1 141 kazánházból 1 041 már üzemkész. A megye iskolái és óvodái teljes mértékben, az egészségügyi és kulturális intézmények pedig kilencven százalékban állnak készen a fűtési időszakra – jelentette be a köztisztviselő.

A háború, valamint az áram- és gázellátási problémák miatt a megyei közigazgatás az energiaforrások felhasználásának csökkentését tervezi. A megoldást a kazánházak rekonstrukciójában, valamint villanybojlerek, tüzelőanyag-pellettel működő szilárd tüzelésű kazánok beüzemeltetésében látja a megyei vezetés. Emellett energiatakarékos nyílászárók beépítését, valamint az épületek falainak, pincéinek, padlásainak szigetelését, a lámpák energiatakarékosra való cseréjét tervezik.

Miroszlav Bileckij szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik a 2022/23-as őszi–téli időszakban az energiafogyasztás mintegy húsz százalékos csökkentését.

TV21 Ungvár/K. K.