Combcsontműtétet hajtottak végre egy sérült gólyán

2022. szeptember 17., 17:08

A napokban Kispatak (Ricska) falu lakói hívták telefonon a Szinevéri Nemzeti Park munkatársait, akik egy sérült madarat találtak a portájuk közelében.

A medvepark vezetője, Jaroszlav Bundzjak a rehabilitációs központ állatorvosával, Mihajlo Maszlejjel együtt azonnal reagált az üzenetre, és a telefonáló lakhelyére mentek. Az ismeretlen embereket látva a gólya meg sem próbált menekülni, ám amikor kézbe vették, rekedt sikolyokat hallatott, és még csípni is próbált. Mint kiderült, a gólya nem tudott repülni és lábra állni. Helytelen lett volna szabadon engedni a sérült madarat, mert a kutyák széttéphették volna. A gólyát egy szénával bélelt ládába helyezték, és a rehabilitációs központ állatmenhelyére szállították, ahol orvosi segítség várta. A vizsgálat során az állatorvos nyílt sebet tárt fel, a bal lábán a combcsontja sérült. Döntés született a combcsont osteosynthesisének elvégzéséről. A sérült állatot megműtötték.

Mint Mihajlo Vaszilovics állatorvos megjegyezte, a praxisában korábban nem végeztek hasonló műtétet, de reméli, hogy pozitív lesz az eredmény. A gólya jelenleg speciális gyógyszeres kezelés alatt áll, állapota javult. A Szinevéri Nemzeti Park rehabilitációs központjában gyakori eset a madarak és állatok mentése. A gólyán kívül más sérült, egyébként vadon élő madarak is tartózkodnak.

(prozahid.com/RV)