A magyar népmese napját méltatták a Rákóczi-főiskolán

2022. szeptember 30., 18:19 , 1128. szám

Benedek Elek – magyar újságíró, író, országgyűlési képviselő – születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a magyar népmese napját. Már hagyománnyá vált, hogy a nagy mesemondó emlékét őrizve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszéke ez alkalomból mesenapot szervez, melyre idén az intézmény átriumában került sor. Az idei rendezvény a Mese, mese, mátka, pillangós madárka címet kapta.

Magyarországon 2005 óta tartják szeptember 30-án a népmese napját, a főiskolán pedig az elmúlt években vált hagyománnyá, hogy az intézmény hallgatóinak bevonásával szerveznek olyan foglalkozásokat, amelyek közelebb hozzák a kisiskolásokhoz a magyar népmeséket.

A mesenap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek Benedek Elek születésnapjának alkalmából még inkább közel kerüljenek a magyar és más népek meséihez, ezzel együtt népi hagyományainkhoz és szokásainkhoz.

A program kezdetén Gabóda Éva, a Rákóczi-főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszékének oktatója a szervezők nevében köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának képviseletében dr. Soós Katalin igazgató köszöntötte a megjelenteket, nyitóbeszédében a meseszeretet fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét.

„Örömünkre szolgál, hogy két év kihagyás után idén újra élőben tudtuk megszervezni a már hagyományos magyar népmese napját” – hangsúlyozta Gabóda Éva, továbbá kiemelte: „A népmese örök érték, amelyen keresztül a gyerekek valóban megismerhetik a régi életmód hagyományait, megismerkedhetnek olyan életszituációkkal, olyan kifejezésekkel, melyek mára szinte feledésbe merültek, de mindez visszavezet mindannyiunkat egy olyan világba, ahol kiteljesedhet a gyermeki fantázia, megismerhetjük múltunkat, azt a kulturális örökséget, melyet nekünk továbbadni kötelességünk.”

Az alkalmon a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium és a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum kisdiákjai vettek részt.

A népmesék számos helyen visszaköszönnek a magyar kultúrában és népi hagyományokban, ezért is tartották fontosnak, hogy a közös mesélés mellett népi játékokkal és mondókákkal is megismerkedjenek a kisiskolások, amiben a Rákóczi-főiskola diákjai, valamint a Tulipán Tanoda – Magyar Népművészeti Iskola munkatársai segítettek.

A program során a Rákóczi­-főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszékének óvodapedagógia szakos hallgatói népi gyermekjátékokat mutattak be Kokas Erzsébet és Botos Krisztina, a Rákóczi-főiskola és a Tulipán Tanoda oktatóinak vezetésével.

A továbbiakban Kurmai-Ráti Szilvia mesemondó, meseíró előadásában A tengerlépő cipő című kárpátaljai magyar népmesét hallgathatták meg a résztvevők. A beregszászi mesemondó varázslatos mesevilágába közel száz helyi kisiskolás nyert betekintést.

A program kiscsoportos tevékenységekkel folytatódott. Ennek keretében a főiskolára látogató gyerekek különböző énekes, mozgásos népi játékokat próbálhattak ki, továbbá részt vehettek az élőszavas mesemondáson, ahol Mecséri Abigél és Nagy Otília II. évfolyamos óvodapedagógia szakos hallgatók tolmácsoltak népmeséket.

Nagyon sok fiatal a népi hagyományokkal a népmesék által ismerkedik meg, ezért a foglalkozáson is nagy hangsúlyt kapott a mesékben található szokások bemutatása. A programon részt vevő kisiskolások a népi játékok és a közös mesélés mellett el is készíthették azoknak a szereplőknek a mását, akikről hallottak, egy-egy kisebb báb vagy papírmasé formájában.

TV21 Ungvár/kmf.uz.ua/K. K.