Januárban a vállalkozások 73%-ánál állt a munka ideiglenesen áramkimaradás miatt

2023. március 24., 08:45

A 2023. januári adatok szerint a vállalkozások 73 százalékánál szakadt meg átmenetileg a munka áramkimaradás miatt. Átlagosan munkaidejük 15%-át veszítették el ezzel – derül ki a Gazdaságkutató és Politikai Konzultációs Intézet által közzétett, ukrajnai vállalkozások körében végzett Ukrán vállalkozások a háború alatt című, 2023 februárjára vonatkozó havi felmérésből, amelyet az Ukrinform ismertet.

„Átlagosan a vállalkozások a teljes munkaidejük 15%-át veszítették el januárban áramszünet miatt, ami jobb mutató az előző havinál. Egyfelől a vállalkozások alkalmazkodtak a munkához a kikapcsolások közepette, másfelől javult a helyzet az energiaellátással. A helyzet azonban a vállalkozás méretétől, iparágtól és régiótól függően eltérő” – áll a jelentésben.

Szerzői megjegyzik, hogy 2023 januárjában a vállalkozások 73%-ánál szünetelt ideiglenesen a munka áramkimaradás miatt (novemberben 82%-nál, decemberben 89%-nál). Eközben a decemberi 5%-ról januárban 14%-ra nőtt azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyeknél nem volt áramszünet.

Szintén 14%-ra nőtt a teljes munkaidőben dolgozó vállalkozások száma (decemberben 6%). A vállalkozások 38%-a nem dolgozott a munkaidő 1–10%-ában (decemberben 30%), az idő 11–25%-ában pedig a vállalkozások 23%-a (30% volt). A munkaidő több mint felében (51–100%) mindössze 5% (decemberben 11%) nem dolgozott.

Azok az iparágak boldogultak a legjobban az áramszünetek közepette is, amelyek hagyományosan ellenálló képességet mutatnak a háború idején. Így az élelmiszeripari vállalkozások 27%-ánál nem volt áramkimaradás, a vállalkozások további 12%-a pedig áram hiányában is dolgozott – derül ki egyebek mellett a felmérésből.

Korábban jelentették, a Vámszolgálat adatai szerint 2022-ben több mint 500 ezer generátort hoztak be Ukrajnába, a nagyobb részüket novembertől.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)