Terápiás kutyákat képeznek ki a háborús veteránok számára

2023. október 4., 09:36

Október 3-án a Kárpátaljai Rendőrség vezetője, Jaroszlav Kolesznik találkozott a kárpátaljai katonai közigazgatás vezetőjével, Viktor Mikitával és a „Yarema Foundation” jótékonysági alapítvány vezetőjével, Olga Jaremával.

A felek együttműködési megállapodást írtak alá, majd ismertették a közös projektjüket, mely a pszichés traumát szenvedett háborús veteránok felépülését segíti terápiás kutyákkal. A találkozón bemutatták az első három malinois kutyát, amelyeket a Kárpátaljai Rendőrség Kutyaközpontjában képeznek ki.

„Három hónapig a megyei rendőrség legjobb kutyavezetői dolgoznak a kutyákkal. Ezt követően veteránoknak adják át, akik az állatokkal rehabilitáción vesznek részt. A veteránok betérhetnek a kutyaközpontba, ahol a kutyaszakértők elmondják az új gazdiknak, hogyan kell gondoskodni az állatokról, hogyan kell kommunikálni velük – mondta Jaroszlav Kolesznik.

Ukrajnában először alkalmazzák a kaniszterápiás módszerekkel végzett pszicho-érzelmi rehabilitációt, amikor a kutyákat a harcosok tulajdonába adják.

A programot olyan háborús veteránok vehetik igénybe, akik megsérültek, elvesztették családjukat és pszicho-érzelmi támogatásra szorulnak. A kaniszterápiás módszerrel történő rehabilitációra vágyók regisztráljanak a „Допомога Закарпаття” (Segítség Zakarpattya) portálon. Ezt követően a szakemberek beszélnek a jelentkezőkkel, kiválasztják a rehabilitációra leginkább rászoruló személyeket.

(Facebook/RV)