Pisnij: Az NBU korlátozásokat vezetne be a pénz kártyáról kártyára utalásában

2024. július 10., 08:51 , 1218. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) korlátozásokat kíván bevezetni a kártyáról kártyára történő átutalásokban – jelentette a sud.ua Andrij Pisnijre, az NBU elnökére hivatkozva, aki a Legfelső Tanács Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottságának ülésén beszélt erről az elképzelésről július 4-én.

Elmondása szerint jelenleg megvitatják ezt a kérdést az önkéntesekkel.

„Jelenleg abban a fázisban vagyunk, hogy megvitatjuk ezt a kérdést az önkéntesekkel. Azt akarjuk, hogy az NBU politikája ebben a társadalmi elfogadás szempontjából nehéz kérdésben a lehető legvilágosabban fogalmazódjék meg, és hogy azok is elfogadják, akik ma bizonyos aggodalmat éreznek e döntés miatt” – mondta Pisnij.

Hozzátette, hogy a Nemzeti Bank képviselői most az önkéntesekkel folytatott megbeszélések második sorozatánál tartanak. „Gyűjtjük az álláspontjaikat, elemezzük őket” – hangsúlyozta a jegybank elnöke.

„Ám rendíthetetlenek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy megoldást találjunk erre a nehéz, de veszélyes problémára” – jelezte az NBU vezetője.

Korábban arról számoltak be, hogy az NBU korlátozni szándékozik a magánszemélyek közötti kimenő átutalásokat (P2P, person-to-person tranzakciók), s bevezeti a 100 000 hrivnya és a havi 30 tranzakció limitet egy-egy számla esetében. Ugyanakkor jelenleg úgy tudni, hogy a bejövő tranzakciókat nem korlátoznák.

(hk/sud.ua)