Sajtóhír: Zelenszkij személyesen vehet részt a „Ramsteinen”

2024. szeptember 5., 14:42

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén személyesen kíván a nyugati partnerekhez fordulni, hogy biztosítsanak további fegyvereket az Oroszország elleni harchoz. Amint arról a német Spiegel szeptember 5-én, csütörtökön beszámolt, pénteken Zelenszkij várhatóan részt vesz a soron következő Rammstein formátumú németországi találkozón – közölte a DW.

Berlinben jelezték, hogy Zelenszkij megjelenése az Ukrajnát támogató országok védelmi minisztereinek tanácskozásán a helyzet súlyosságát hivatott meggyőzően illusztrálni – írta a Spiegel. Az ukrán államfő egyúttal új fegyverszállítmányokat is kérhet az Ukrán Fegyveres Erők számára, köztük nagy hatótávolságú rakétákat és több légvédelmi eszközt.

A Spiegel szerint szokatlan az elnöki szintű látogatás az amerikai légierő ramsteini támaszpontján. Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta a miniszterek rendszeresen találkoznak Ramsteinben, és katonák részvételével vitatják meg azokat a közös erőfeszítéseket, amelyek célja minél több hadifelszerelés biztosítása Ukrajna számára.

„Eddig Ramsteinben a légkör inkább gyakorlatias volt, de Zelenszkij látogatása valószínűleg politikai színezetet kölcsönöz a találkozónak” – állapítja meg a Spiegel.

(dw.com/Kárpátalja)