Botrány a speciális iskolában: A sértetteket átszállították egy másik intézménybe

2024. október 8., 10:34

Folyamatban van a bírósági szakasz előtti vizsgálat egy Lemberg (Lviv) megyei oktatási és rehabilitációs központ tanulóinak zaklatása miatt – jelentette a korrespondent.net a Főügyészi Hivatalra hivatkozva október 7-én, hétfőn.

A hivatal sajtószolgálata emlékeztetett, hogy megjelent az interneten egy videó a Lemberg megyei központ egyik neveltjének bántalmazásáról.

A Főügyészi Hivatal hangsúlyozta, hogy folyamatban van a tények ellenőrzése a Lemberg megyei rendfenntartók által 2024. szeptember 27-én megindított büntetőeljárás keretében.

A mai napig 46 személyt hallgattak ki a büntetőeljárás keretében, házkutatásokat tartottak, ideiglenes hozzáférést biztosítottak tárgyakhoz és iratokhoz, igazságügyi szakértői vizsgálatokat rendeltek el.

Ugyanakkor a gyermekeket, akik az erőszakos cselekmények áldozataivá válhattak, már áthelyezték egy másik intézménybe.

Ezzel egyidejűleg az oktatási és rehabilitációs központ igazgatóját felfüggesztették hivatalából.

Korábban arról számoltak be, hogy minden olyan bentlakásos intézményben, ahol gyerekek élnek, ellenőrzéseket tartanak, hogy feltárják az ellenük elkövetett erőszak vagy jogaik sérülésének egyéb lehetséges tényeit.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a rendfenntartók büntetőeljárást indítottak a Lemberg megyei oktatási és rehabilitációs intézmény neveltjeinek bejelentései alapján az intézmény igazgatója által elkövetett erőszak ügyében. Mint állítják, az intézményvezető szexuális természetű cselekményeket hajtott vére a nevelt lányokkal szemben, nyilvánosan megalázta őket, veréssel és elmegyógyintézetbe szállítással fenyegetett.

(korrespondent.net/Kárpátalja)