773. szám

Ismertté vált a megyei tanács összetétele

2015. november 4., 12:02 , 773. szám

Kárpátalján napokig tartó csend után e hét elején kezdték meg az október 25-i helyhatósági választások eredményeinek „tömeges” közzétételét, de még korántsem minden eredmény hivatalos. Az előzetes szavazatszámlálás alapján még az elmúlt héten ismertté vált, mely politikai erők jutottak be a Kárpátaljai Megyei Tanácsba, s hány képviselővel lesznek jelen a legjobban teljesítő pártok a régió önkormányzatában.

Tovább »

A végleges eredményekre még várni kell

2015. november 4., 11:58 , 773. szám

Több mint egy hét telt el a helyhatósági választások napja, október 25. óta, a hivatalos eredményekre azonban sok esetben még mindig várni kell.

Tovább »

Kárpátalján tett látogatást Soltész Miklós államtitkár

2015. november 4., 11:02 , 773. szám

„Csak úgy erősödhetünk meg, ha különböző kulturális, oktatási programokat szervezünk, és ebben a magyar kormány továbbra is partner lesz” – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi, civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára október

Tovább »

Kárpátaljai választók megvesztegetésével vádolta Pukanics Magyarországot

2015. november 4., 10:48 , 773. szám

A Novini Zakarpattya portál idézi Eduard Pukanicsnak, a Petro Porosenko „Szolidarnyiszty” Blokkja megyei tanácsi képviselőjelöltjének Facebook-oldalán megjelent bejegyzést, amelyben a jelölt, aki nem jutott mandátumhoz az október 25-i helyhatósági választásokon, köszönetet m

Tovább »

Tudományos-gyakorlati konferencia Ungváron és Beregszászban

2015. november 4., 10:41 , 773. szám

Kétnapos nemzetközi tudományos-gyakorlati konferenciát szervezett október 29–30-án Ungváron és Beregszászban a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet.

Tovább »

Hétszer volt bombariadó októberben

2015. november 4., 10:31 , 773. szám

A Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) Kárpátaljai Főosztályán hétfőn megrendezett értekezleten a szolgálat októberi munkáját értékelték – jelentette a Zakarpattya Online a DSZNSZ közleménye alapján.

Tovább »

Egy tenni akaró polgármester

2015. november 4., 10:27 , 773. szám
Dobsa István

A tiszakeresztúri községháza bejárata előtt már csak néhány árválkodó sarokvas tanúsítja, hogy kerítés is állt itt egykoron. A mögötte álló padok egy részéről az összes léc eltűnt, a többieken pedig csendben korhadoznak azok. A járdán, a lépcsőn, az épület külső és belső falain pedig jókora repedések futnak végig.

Tovább »

Erdélyben jobban teljesítenek az anyanyelvükön tanuló magyar gyermekek

2015. november 4., 10:22 , 773. szám

Erdélyben a magyar nyelvű oktatás színvonala elmarad a román nyelvűétől, de jobban teljesítenek az anyanyelvükön tanuló magyar gyermekek azoknál, akiket szüleik a jobb érvényesülés céljával román iskolába íratnak – hangzott el azon a kisebbségi oktatási konferencián, amelyet a torockói Duna-házban tartottak múlt csütörtökön.

Tovább »

Potápi: A magyarok vegyenek részt a horvát választásokon

2015. november 4., 10:21 , 773. szám

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár arra kérte a horvátországi magyarokat, hogy vegyenek részt a november 8-i parlamenti választásokon, azokon a magyar listát válasszák, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségére (HMDK) adják le szavazatukat.

Tovább »

Marosvásárhelyi utcanévtáblák: A helyi rendőrség újabb bírságát érvénytelenítette a bíróság

2015. november 4., 10:19 , 773. szám

A marosvásárhelyi bíróság alapfokon érvénytelenítette azt a bírságolási jegyzőkönyvet is, amelyet a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése közben tetten ért Barabás Miklósnak, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) önkéntesének a nevére állított ki a helyi rendőrség.

Tovább »

Soha többé háborút!

2015. november 4., 10:14 , 773. szám

Az anyaországi Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület 2006-tól járja vidékünket és igyekszik felkutatni és felújítani a Kárpátalján még fellelhető világháborús katonatemetőket. Ezúttal a técsői járási Taracköz temetőjében tisztították meg a bozóttól az I.

Tovább »

Amit a személyiségről tudni kell

2015. november 4., 10:09 , 773. szám

Az emberi identitást az oktatás és nevelés kulcsfiguráinak szemszögéből vizsgáló konferenciát szervezett október 30–31-én Beregszászban a Magyar Mentálhigiénés Szövetség.

Tovább »

Vasárnapi üzenet: 2015. november 8.

2015. november 4., 10:06 , 773. szám

Az angyalok létezéséről számos helyen hallhatunk a Szentírásban. Történetük már a teremtéssel elkezdődött, mikor az Isten próbára tette szabad akaratukat, lehetővé tette számukra a hűséget, de akadtak olyan angyalok, akik nem hallgattak az Ő szavára.

Tovább »

Félbehagyott munkálatok a kijelölt szakaszokon

2015. november 4., 10:03 , 773. szám
Javításra várva

Ha Ukrajna az elbaltázott államépítés iskolapéldája, akkor a közutak – és pláne a mellékutak – helyzete az egyik „állatorvosi ló”, melyen tanulmányozható közállapotaink visszássága.

Tovább »

Pályázati felhívás

2015. november 4., 10:00 , 773. szám

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) a „Magyar Kultúráért Kárpátalján Alap” éves kamatából pályázatot hirdet a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban működő néptánccsoportok támogatására. A pályázaton intézmény és magánszemély egyaránt részt vehet.

Tovább »

Szavazz Te is kedvenc pedagógusodra!

2015. november 4., 09:57 , 773. szám

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) keretén belül a Kiss Gyula tanár által létrehozott „Kárpátaljai Magyar Kultúráért Alap” Kedvenc tanárom címmel honlapot hozott létre abból a célból, hogy megállapítsa, ki számít ma Kárpátalja legnépszerűbb tanárának, tanítójának és óvónőjének.

Tovább »

Emléktábla-avatás és tárlatmegnyitó Beregszászban

2015. november 4., 09:54 , 773. szám
Faragó László beszédet mond az átadóünnepségen

Október 31-én, szombaton avatták fel a Horváth Anna szobrász, Nádas Anna színésznő, rendező, újságíró és Garanyi József festőművész életműve előtt tisztelgő emléktáblákat Beregszászban.

Tovább »

Először rendeztek szüreti fesztivált Beregrákoson!

2015. november 4., 09:45 , 773. szám

Lovaskocsis felvonulás, népdaléneklés, népi játékok, kézműves-foglalkozás, vetélkedő és táncház. Többek között ezzel telt a beregrákosiak október 24-i szombat délutánja. A I. Beregrákosi Szüreti Mulatság hagyományteremtő céllal jött létre, és első alkalommal közel 100 helybélit mozgatott meg.

Tovább »

Báger Gusztáv: „Lét és morál”

2015. november 4., 09:43 , 773. szám

épp leszaladok a Garay-piacra

reggel hétkor nagy bódulatban

előtte Fellini-filmet álmodtam

nagy fenekű meztelen nőkkel

most meg ott látom a kofa arcát

hozzáképzelem a többit

majd beállok a vidám sorba

túrós kifliért és kenyérért

Tovább »

Egyik legolvasottabb írónk

2015. november 4., 09:41 , 773. szám
Fekete István

A koppányi aga testamentuma, Kele, Vuk, Hú, Tüskevár, Bogáncs… És még hosszan folytathatnánk azon regények felsorolását, melyek minden idők egyik legolvasottabb magyar írójának, Fekete Istvánnak a tolla alól kerültek ki.

Tovább »

Az ősz – a szőlő telepítésének időszaka

2015. november 4., 09:34 , 773. szám

Befejeződött a szüret. A termés már a hordókban forr, és Márton-napra az első bor is elkészül. Joggal gondolhatnánk, hogy a gazda boldogan hátradőlhet foteljében egy jó pohár finom bort kortyolgatva. De ez még nem a pihenés ideje. Gondolni kell a jövőre. Itt a szőlőtelepítés, a hiányzó tőkék pótlásának az ideje.

Tovább »

Válás szülés után

2015. november 4., 09:29 , 773. szám

„Válni szeretnék, de valahol azt olvastam, hogy a bíróság nem mondja ki a válást, ha a családban egyévesnél fiatalabb gyermek nevelkedik. Gyanítom, hogy a gyermeknek, akit a feleségem a világra hozott, nem én vagyok az apja. Ez sem elég ok arra, hogy azonnal felbontsam a házasságot?”

Tovább »

Még egyszer az anyák támogatásáról

2015. november 4., 09:20 , 773. szám

„Szülési szabadságra készülök, miközben a férjem előzetes letartóztatásban van. Milyen támogatásra számíthatok ebben a helyzetben?”

Tovább »

Multicisztózis és policisztózis

2015. november 4., 09:18 , 773. szám

A meddővé válás az egyik legrosszabb dolog, ami egy nővel történhet. Több betegség is ide vezethet. Ezek egyike a multicisztózis, melyet végső soron a hormonháztartás zavara idéz elő, s úgyszintén ez a zavar tehető felelőssé a policisztózis kialakulásáért is.

Tovább »

Amikor kiszáradt a tenger

2015. november 4., 08:40 , 773. szám

Mediterrán napsütés, fényben fürdő, örökzöld növényekkel ékes vagy éppen szikrázó fehéren ragyogó tengerpartok, az azúr színű égbolt alatt kéklőn hullámzó habok… – ezek a képek jelennek meg lelki szemeink előtt, ha a Földközi-tengerre gondolunk.

Tovább »

Az utolsó fordulóra marad a döntés

2015. november 4., 08:33 , 773. szám

A vasárnap rendezett 21. játéknapon az elsőségre esélyes két csapat közül a listavezető Ungvár Munkácson nyert, míg Déda játék nélkül jutott a három ponthoz, miután a soros ellenfele, Técső nem utazott el Beregvidékre.

Tovább »

Az ősz meccse következik Lembergben

2015. november 4., 08:29 , 773. szám

Az ukrán élvonalbeli női kézilabda-bajnokságban Borisz Petrovszkij lányai Ungváron 37-26-ra, illetve 34-16-ra győzték le az alsóházhoz tartozó Real Mikolajiv csapatát.

Tovább »

Luckban szerzett pontot a Hoverla

2015. november 4., 08:25 , 773. szám

Két hét szünet után a 13. fordulóval folytatódott az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság küzdelemsorozata. Zsinórban három elvesztett találkozót követően az erős középcsapatnak számító Voliny Luck vendégeként szerzett ismét pontot az alsóházban tanyázó Ungvári Hoverla.

Tovább »

Brüsszeli források is segíthetik intézményeink fejlesztését

2015. november 3., 21:23 , 773. szám

Kárpátaljára látogatott november másodikán Kiss Antal, Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztériumának a közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa, a közvetlen uniós kifizetésű pályázatok elnyerésében a magyar pályázókat segíteni hivatott Magyar Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója.

Tovább »

Több mint négyezer menekült él megyénkben

2015. november 3., 16:11 , 773. szám

A megyénkben élő kelet-ukrajnai és krím-félszigeti menekültek száma meghaladta a négyezret – közölte a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) 2015. november 2-án.

Tovább »

Megalakult a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács

2015. november 2., 09:31 , 773. szám

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményén belül 1996-ban létrejött a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság (MTK EB), 2000-ben pedig az MTA köztestülete megnyílt a Magyarországon kívül élő, magukat magyarnak (is) valló tudósok számára.

Tovább »

A záhony–csapi határállomáson torlódás várható

2015. október 31., 12:36 , 773. szám

Az átkelésre szolgáló Tisza-híd karbantartási munkálatai miatt torlódásra, a várakozási idő növekedésére lehet számítani a Záhony és Csap közötti magyar–ukrán határállomáson november 2. és 15.

Tovább »