Alapszervezeti közgyűlések a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetében

2006. január 13., 09:00 , 261. szám

Elkezdődött az évi közgyűlések sora a KMKSZ alapszervezeteiben. Január 10-én a Beregszászi Középszintű Szervezet Asztélyi és Macsolai Alapszervezetében tartották meg a gyűléseket, ahol a 2005. évi elnöki beszámoló mellett a március 26-án sorra kerülő parlamenti és helyhatósági választás volt a fő téma.

A 110 tagú asztélyi alapszervezetben Nagy Anikó alapszervezeti elnök számolt be a múlt évben elvégzett munkáról, majd Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke szólt a tagsághoz, hangsúlyozva a március 26-án tartandó választások fontosságát. "A "KMKSZ" UMP bejegyzése lehetőséget teremtett ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság képviselőjelölteket indítson két fontos szinten: a megyei és a járási/városi tanácsokba. Érdekeink érvényesítése attól függ, milyen eredményeket érünk el ezen a választáson" - mondta Kovács Miklós, majd az összefogás fontosságát emelte ki: "Nagyon fontos, hogy minél több felelősségteljes magyar ember elmenjen szavazni, hiszen minden szavazat számít, s még fontosabb, hogy a 2002-es választásoktól eltérően mindenki meggondoltan adja le szavazatát." Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke beszédében a KMKSZ 1989-es megalakulásától eltelt időben elért eredményekről beszélt. Kiemelte: "A KMKSZ-nek döntő szerepe volt a kárpátaljai magyarságot érintő olyan jelentős eredményekben, mint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létrejötte, 1992-ben a sztálini lágerekbe elhurcoltakat illető kárpótlás az anyaország részéről, vagy 1998-ban a státustörvény, melynek köszönhetően juthatnak hozzá a családok az oktatási-nevelési támogatáshoz. De mindez nem elég a megmaradáshoz. Fontos elérendő célunk a Tiszamelléki járás és az önálló magyar tankerület. Ezért kell tehát helyesen szavaznia mindenkinek, s egy olyan erőt juttatni győzelemre, mely 17 éve bizonyítja, hogy nem inog és nem alkuszik meg, mindig a magyarság érdekeit képviseli."

Ezt követően a 171 tagot számláló macsolai alapszervezetben került sor közgyűlésre, ahol Kocsis Lívia, a helyi alapszervezet elnöke tartott beszámolót. Kovács Miklós hangsúlyozta, hogy az új választási törvény, a kizárólag pártlistás választás miatt pillanatnyilag úgy látszik, nem lesz magyar képviselő a következő ukrán parlamentben, viszont a választások eredménye egyértelműen megmutatja majd, melyik szervezet milyen támogatottságot élvez a magyarság körében. Bakancsos László arra hívta fel a figyelmet, hogy 2002-ben és 2004-ben - bizonyos érdekek miatt - sokan elkerülték a választási csalások miatti felelősségre vonást, az elkövetkező választásokon azonban sokkal nagyobb hangsúlyt fognak fektetni azok tisztaságára.

-halász-