Nem veszik el a valutahitelesek otthonait

2014. június 9., 15:56

Olekszandr Turcsinov megbízott államfő, a parlament elnöke aláírta a Moratórium az ukrán állampolgárok valutában felvett hitelek biztosítékaként felajánlott tulajdonának behajtására című törvényt – jelentette az UNIAN hírügynökség a Legfelsőbb Tanács sajtószolgálatára való hivatkozással.

Az ukrán törvényhozás által július 3-án elfogadott jogszabály egyik szerzője, Mikola Rugykovszkij független parlamenti képviselő a hírügynökségnek elmondta, hogy amíg a törvény hatályban marad, tilos A zálogról törvény 4. paragrafusa értelmében zálognak, és/vagy A jelzálogról törvény 5. paragrafusa értelmében jelzálog tárgyának minősülő ingatlantulajdon kényszerbehajtása (a tulajdonos beleegyezése nélküli elidegenítése), amennyiben az ilyen ingatlan Ukrajna polgára általi (hitelezőként vagy kezesként) kötelezettségvállalás fedezetéül szolgál az ukrajnai rezidens hitelintézet által valutában nyújtott fogyasztási hitel után.

A rendelkezés a hitelező vagy a kezes fő lakóhelyeként hasznosított lakáscélú ingatlanra, illetve a befejezetlen építési objektumokra vonatkozik. Ezen kívül a hitelezőnek vagy kezesnek a tulajdonában nem lehet egyéb lakáscélú ingatlan. Továbbá a törvény hatálya alá tartozó lakáscélú ingatlan mérete lakás esetén nem haladhatja meg a 130 négyzetmétert, lakóházaknál pedig a 250 négyzetmétert.

A képviselők egyúttal megszavazták, hogy a törvény hatálya ne terjedjen ki azokra a személyekre, akik a korrupció megelőzésére és leküzdésére vonatkozó törvény hatálya alá esnek – írja egyebek mellett az UNIAN.

(economics.unian.ua/Kárpátalja)