Ukrán szakértő: egyre hevesebben ostromolják a szakadárok a donyecki repülőteret

2014. október 2., 16:08

Az elmúlt egy nap alatt négyszer indítottak rohamot az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai Donyeck nemzetközi repülőtere ellen – írta csütörtökön Facebook-oldalán Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt egy katona esett el és 18 sérült meg a „terrorellenes” övezetben, valamint legkevesebb hét szakadár vesztette életét, és további tíz megsebesült.

Arszen Avakov belügyminiszter pedig arról számolt be, hogy a belügyi alakulatoknak és a szintén a tárca alá rendelt Nemzeti Gárdának eddig összesen 134 tagja vesztette életét a közel fél éve tartó, Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadműveletben.

A kelet-ukrajnai harci fejleményeket nyomon követő Timcsuk – aki egyben a „terrorellenes” övezetben adatgyűjtéssel foglalkozó Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora is – közölte, hogy helyi idő szerint hajnali hat órakor újabb nagyszabású támadást indítottak a szeparatisták az ukrán hadsereg repülőtéri állásai ellen.

Értesülései szerint a katonák eddig a szakadárok minden rohamát visszaverték, utóbbiak komoly veszteségeket szenvedtek. A szakadár erők a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan támadják a légikikötőt, amely olyan erődítmény, amelyet hiába ostromolnak és lőnek nehézfegyverekkel hetek óta, nem képesek bevenni.

A szakértő arról is beszámolt, hogy az ukrán–orosz határon, az izvarinei átkelőnél újabb katonai járművek hatoltak be Ukrajnába: egy harckocsi, 18 páncélozott szállító harcjármű és 20 teherautó. Az átkelő a határ szakadárok által ellenőrzött szakaszán van Luhanszk közelében.

Timcsuk adatai alapján az elmúlt 24 óra alatt összesen több mint 30 tüzérségi támadást hajtottak végre a szeparatisták az ukrán fegyveres erők állásai ellen. A támadások zöme a Donyeck környéki településeknél érte az ukrán erők állásait és ellenőrzőpontjait többek között Nyikisinénél, Avgyijevkánál, Tonenykénél, Krasznohorivkánál és Piszkinél, valamint a Luhanszk melletti Scsasztya településnél, illetve a megyeszékhelytől észak-nyugatra Ridkodubnál.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)